Skip to content

Bilosnićevo viđenje Walesa

tmb wales 1

U Caffe Galeriji Đina u Zadru otvorena izložba fotografija Raj gdje je ugljen bio kralj

foto-galerija

U Caffe Galeriji Đina u Zadru, u četvrtak 26. ožujka 2015. godine, pod nazivom Raj gdje je ugljen bio kralj, otvorena je četvrta po redu ovogodišnja izložba fotografija Tomislava Marijana Bilosnića. Riječ je o tridesetak izložbenih formata fotografija snimljenih u Walesa, jednoj od četiri države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Fotografije su snimljene na velikom ljetnom festivalu u Cardiffu, glavnom gradu Walesa, u kolovozu 1995. godine. Ovom je prigodom izložen tek manji izbor jedne obimnije cjeline fotografija snimljenih na prostorima Walesa. Izložbu je otvorio fotograf Silvio Panović iz Foto kluba Kornat.

tmb wales 27

Književnik i slikar, Tomislav Marijan Bilosnić kao neosporno svestrano nadaren autor, pokazuje nam ovom izložbom i svoju fotografsku vještinu. Kao i njegovi putopisni tekstovi tako i Bilosnićeve fotografije donose nam niz zanimljivih priča i jasnih poruka sa zavidnom moći opažanja. Iako je većina fotografija snimljena bez prethodnih priprema, nakana i planova, svi ovi uradci ipak pokazuju visoku invenciju i gotovo stalno srastanje autorovih osjećaja s motivima koji nam se nude. Pred nama je zapravo javna memorija Cardiffa i Walesa, potraga za detaljima prostora i njihova duha, uz visoko poznavanje potencijala medija. Mada primarno ne ide u potragu za senzacijom, Bilosnićeva snimateljska poetika na ekspresivno-kubističkom planu slijedi logiku života prostora, zapravo rekonstrukcije njegova duha, uvijek nam ističući vedar i blizak svakodnevni svijet.

Izložba Bilosnićevih fotografskih zapisa iz Walesa može se vidjeti u Galeriji Đina do 4. travnja ove godine. Izložbu prati i posebno opremljeni katalog, u kojemu je tiskan i Bilosnićev putopis iz Walesa pod naslovom Raj gdje je ugljen bio kralj, kako je nazvana i izložba.

tmb wales 22

 

mala retrospektiva
Ciklus mačaka Borisa Jagačića
I danas se slikari ponekad odluče zabilježiti prisutnost pojedine životinje iz ...23rd Feb 2022
Nova izložba u virtualnoj galeriji igorseler.com
Iznad 9. kata nova je izložba umjetničkih fotografija Igora Šelera i otvara se ...29th Jun 2022
125 godina Fotokluba Rijeka
Fotoklub Rijeka ove godine obilježava 125. godišnjicu osnutka fotografske sekci...08th Jan 2022