Skip to content

Običajima ususret Uskrsu ili “da ne zgine kaj je od davnine”

Mirjana Lipić – Ekoturistiko

brdovec 01 fo r polić

Napisao i snimio: Rajko Polić

Brdovečki kraj, lijepi prirodni prostor savsko-sutlanske doline tradicionalno čuva, njeguje i na originalnim manifestacijama pokazuje izvorne običaje, etnos, kulinarsku tradiciju, amatersku umjetnost, a sve usmjereno prema ljubiteljima biranih izletničko turističkih prostora

Tako je održano i preduskrsno druženje s radionicom za djecu, a odraslima za podsjećanje kako je nekada bilo i to kroz sva mogućačula-

Ekoturistiko – udruga za promicanje ekologije I turizma, djeluje već punih 15 godinana području općine Brdovec. Predsjednica udruge Mirjana Lipić, dopredsjednik DragutiLaljak.

Organizacijom tradicionalnih manifestacija, sajmova, okruglih stolova, želimo privući putnike namjernike iz okolnih mjesta I gradova, a prvenstveno iz Zagreba, da upoznaju sve ljepote Brdovečkog kraja I događaje, a kojih imamo napretek:

IX Vino u brdovečkoj čaši 26.04.2015.
(sajam vina I autohtnonih proizvoda sireva, ulja, meda …)
V Ljeto u Savsko Sutlanskoj dolini 12-14.06.2015. (sajam, biciklijada, srneći, fiš…),
V Kak su brali naši stari (kočijama kroz brdovečki, marija gorički I dubravički kraj do vinograda), Jesen na Prigorskim bregima – polovicom 10. mjeseca u staroj hiži Glogović.

Slika1

Organiziramo I ekološke tribine da bi upoznali građane sa očuvanjem našeg okoliša, te nastojimo uključiti što više mlađe populacije , jer djeca su naša budućnost.

U prostoru Muzeja Brdovec organiziramo poetsko literarne susrete, te putopisne tribine,a dolaze nam gosti iz svih krajeva Hrvatske, šire regije, čak iz Afrike I Azije.

Aktivno se bavimo očuvanjem kulturne baštine, tradicije I običaja našega kraja, “Da ne zgine kaj je od starine” to je cilj udruge da prenesemo mladim naraštajima.

Ovu manifestaciju su uveličale udruga Ladučanke, udruga Drinčani, udrugaVladimir Maleković, udruga Sv. Vinko Paulski, kuburaška udruga Ban Josip Jelačić.

Marina Žmauc, predsjednica udruge Drinčani I pjesnikinja našeg kraja koja je nedavn objavila zbirku poezije “Rascvjetani kaj” sjetnom je crticom iz života svoje obiteljidirnula sve prisutne.

Nedjeljko Puhak, član udruge Drinčani I član udruge Ekoturistiko, svojom veselom anegdotom nasmijao je publiku a najviše je oduševio najmlađe.

See also  Drama 'Noć bogova' u Indiji

Nikolina Laljak, jedna od mlađih članica udruge Ekoturistiko vodila je program “U susret Uskrsu I uskrsnim običajima našega kraja”, te recitirala pjesmu koju je samanapisala o Uskrsu.

Nola Čujko, članica udruge Ekoturistiko učenica 6. Razreda O.Š. Pavao Belas, dobitnica nagrade literarno likovnog natječaja “Poj riči materinske” među 600 pristiglih radova recitirala je pjesmu “Pusta su Brdovečka polja”.Nagradu je preuzela u Primoštenu I tamo prezentirala sebe I naš Brdovečki kraj.

Borna Hudeček, mlada glazbena nada, na gitari je izveo nekoliko melodija I pokazaosvoju talentiranost I virtuoznost.

Lana Popović recitirajući stihove autorice Marine Žmauc oduševila je sve prisutnesavršenom interpretacijom “našeg dragog Kaja”.

Đurđica Haladi, predsjednica udruge Vladimir Maleković izvođenjem svoje pjesmeo Uskrsu iz njezinog djetinjstva nagnala je suze na oči svima koju su se prisjetilikako je to u prošlosti bilo, skromno, a toliko dostojanstveno da je to danas vrloteško razumjeti kad svi imamo svega I više nego nam je potrebno, a premalo blagoslova.

Drage naše “Ladučanke” starim, domaćim pjesmama sve prisutne su uključile u pjesme, veselo raspoloženje I druženje do kasnih noćnih sati.

brdovec 04 fo r polić

Zahvaljujemo pokroviteljima Zagrebačkoj županiji, općini Brdovec te, Turističkoj zajedniciSavsko Sutlanska dolina I brigi”, slastičarnici “Domaće slastice Ema”.

U sklopu programa članica udruge Ekoturistiko Đurđica Remenar te gđa Milka Jurina organiziralesu ekološku radionicu ukrašavanja pisanica I Uskršnjih ukrasa, od koje se djeca nisu mogla odvojiti, tesvoje veselo ukrašene rekvizite oduševljeno su odnijeli kući, rekla nam je voditeljica Eko turistiko Mirjana Lipić, koja je sa suprugom Draženom I firmom TGS i inače “motor” događanja.

brdovec 05 fo r polić