Skip to content

Teatar &TD poziva na audiciju za novi projekt Ivane Müller

Ivana Mueller

Polazišna točka projekta „O!Glasu” međunarodno priznate umjetnice Ivane Müller, a koja će biti predstavljena na ovogodišnjem izdanju Venecijanskog biennala, ideja je „glasa” u kazališnom kontekstu i šire.

„O!Glasu” je istraživački i izvedbeni projekt koji će se razvijati u četiri faze tijekom 2015. i početkom 2016. u Teatru &TD, a u suradnji s domaćim umjetnicima kroz susret i razmjenu umjetničkih, političkih i filozofskih ideja i iskustava, dok će razvoj kazališno/koreografskog rada biti inspiriran tim susretom formalno i sadržajno.

Prva faza projekta započinje 11. i 12. travnja i ona je inicijalni susret tijekom kojeg će biti odabrano sedmero sudionika projekta. Pozivamo plesače, glumce, dramaturge, teoretičare, glazbenike i sve one koji imaju želju i iskustvo scenskog izvođenja da se prijave na audiciju do 3. travnja na mail edukultura.sc@gmail.com.

U drugoj fazi projekta (6-11.7.) radit će se na idejama vezanim uz problem glasa i na nizu scenskih skica te na mogućoj dramaturgiji predstave. U trećoj će se fazi (14-19.12.) razvijati scenske ideje, koreografske partiture i tekstovi. Četvrta faza (14-19.3.2016.) biti će posvećena pripremi izvedbe i završit će javnim predstavljanjem projekta – predstavom/prezentacijom.

Riječ “glas” istovremeno označava jedan od najosobnijih ljudskih svojstava i “organa” za izražavanje u svakodnevnoj i umjetničkoj komunikaciji (pričanje, pjevanje…) kao i građansko/demokratsku ‘instituciju’ kada se radi o “glasu” koji koristimo na “glasanju”.

U kazalištu je pitanje reprezentacije, tj. konkretnije: “koga predstavljamo i kako smo predstavljeni” jedno od ključnih pitanja. U tom kontekstu uloga glasa može biti vrlo performativna i otvara mogućnosti rada na odnosima glasa i teksta, glasa i tijela, umjetničkog i političkog glasa, itd.

„O!Glasu” je dio međunarodnog projekta apap – Performing Europe, kojega podupire Europska komisija – Kultura 2007-2013.

Ivana Müller je koreografkinja, umjetnica i autorica tekstova. Odrasla je u Hrvatskoj, ali je većinu svog života provela živeći i radeći izvan Hrvatske. I. Müller predstavit će se na ovogodišnjem, 56. izdanju Venecijanskog biennala podnaslova “All the World’s Futures,”, a čiji je kustos Okwui Enwezor.

Završila je komparativnu književnost i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, studij koreografije na School For New Dance Development u Amsterdamu te je studirala vizualne umjetnosti na HDK u Berlinu. Završila je komparativnu književnost i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, studij koreografije na School For New Dance Development u Amsterdamu te je studirala vizualne umjetnosti na HDK u Berlinu.

Ivanine plesne i kazališne predstave, instalacije, tekstovi, video predavanja, audio radovi, vodstva i Internet radovi su bili predstavljani u kazalištima i na festivalima poput Rotterdamse Schouwburg, STUK Leuven, brut Vienna, Frascati Theater Amsterdam, Kampnagel Hamburg, La Villette Paris, Wiener Festwochen, Theatertreffen Berlin, DTW New York, National Museum of Singapore, Saddler’s Wells London, Springdance Festival Utrecht, HAU Berlin, Centre nationale de danse Paris, Kaaitheater Brussels, itd.

Neki od motiva koji se ponavljaju kroz rad Ivane Müller su tijelo i reprezentacija tijela, invencija same/oga sebe, mjesto imaginarnog i imaginacije, pojmovi autorstva i odnos između izvođača i gledatelja.

Müller je 2007. godine primila Charlotte Koehler Prize od Prins Bernhard Funds (NL) za svoj opus, kao i nagrade Impulse Festivala i Goethe Institute-a za svoju predstavu „While We Were Holding It Together”.

Osim svoje umjetničke prakse, Ivana Müller programira festivale, organizira debate te je gost predavač na Piet Zwart Institute Rotterdams (MA iz likovnih umjetnosti), School For New Dance Development, Amsterdam (BA iz koreografije), Institut for Applied Theatre Studies, University of Giessen, Performance Studies of University of Hamburg, University of Paris, itd.
Ivana Müller živi u Parizu i radi diljem Europe i šire.