Skip to content

Revolucionarna metoda za smanjenje potrošnje nafte

Bečki istraživači pronašli način kako od levulinske kiseline proizvesti vrijedne sirovine

Eksperiment  TU Wien

Kemikalije koje su se do sada dobivale iz nafte, mogu se proizvoditi i od jeftinih otpadnih tvari. Stručnjaci s bečkog Tehničkog sveučilišta otkrili su naime kako levulinsku kiselinu koja nastaje kao nusproizvod šećerne industrije pretvoriti u korisnu sirovinu. Godišnje se stvara pola milijuna tona levulinske kiseline, a samo mali dio toga dalje se koristi. Istraživački tim prof. Marka Mihovilovica razvio je metodu u okviru koje se ova kiselina obogaćuje bakterijama i pretvara u temeljne kemikalije koje se danas još uvijek sintetiziraju iz nafte.

Kilogram levulinske kiseline u današnje vrijeme košta svega 3 do 5 eura, ali cijena bi se mogla još spustiti, ako bi gospodarsko zanimanje za nju bilo veće. Proces pretvaranja levulinske kiseline u vrijedan krajnji proizvod započeo je identifikacijom niza enzima za koje se smatralo da bi mogli biti korisni pri preradi derivata levulinske kiseline. Nakon toga uključene su Echerichia coli bakterije koje su proizvele potrebne enzime. To je postignuto tako, da su u bakterije umetnuti plazmidi tj. male DNK molekule koje nisu dio bakterijskih kromosoma, ali koje ipak mogu pohraniti informacije potrebne za stvaranje enzima.

Iz bečkog tima potvrđuju da su rezultati obećavajući, no postupak najprije još mora biti prilagođen većim dimenzijama proizvodnje jer su količine proizveden u laboratoriju naravno još jako male, no bečki stručnjaci pri tom ne očekuju veće probleme.

See also  Beč ugošćuje mađarskog velikana slikarstva