U Slavonskom Brodu predstavljena knjiga “Čovjek, brak i obitelj”

Slavonski Brod, (IKA) – Knjiga prof. dr. Tomislava Ivančića „Čovjek, brak i obitelj”, u izdanju nakladničke kuće„Teovizija” iz Zagreba predstavljena je u ponedjeljak, 16. ožujka u knjižari Teovizije, koja djeluje u sklopu franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu. O knjizi je govorila Brankica Lukačević

32949“Čovjek je čudesno biće, samom sebi neistraživ, spoznajama sam sebi neizreciv te od početka do danas ostao je nedokučiva tajna. Oduvijek se pita tko je. Zaista, tko je čovjek?”, navodi autor u predgovoru svoje knjige. Svjestan da su čovjek, brak i obitelj temelji društva i sigurna vrata u bolju budućnost, u kojima prepoznajemo sliku Božju i u Bogu prepoznajemo uzorak čovjeka, autor svojim promišljanjima u knjizi želi pomoći da svaki od nas kao i naš brak i obitelj budu dostojanstveni i zdravi, da nađu oslonac za osmišljeniji vlastiti život te snagu za zdravo življenje braka i obitelji, kako bi slavili pobjedu nad zavođenjima i devijacijama u moralu i etičnosti, te snagu za ustrajan i uspješan život unatoč patnjama.

Knjiga je podijeljena u tri dijela. U prvom dijelu naslovljenom „Čovjek” autor pojašnjava kako čovjek ne može sam sebe spasiti i samo sebe održati, da smo ovisni jedni o drugima, te poučava kako se ispravno ljubiti i kako se prepustiti onome koga ljubimo, i koji nas vole, Bogu, ljudima, majci, partneru i životu. Pojašnjava zatim kako biti ispravno kritičan, što je duhovan život čovjeka, vjeronauk od neprijateljstva do oduševljenja, čovjekov križni put, odluke u životu u kojima bi trebala nužna biti čovjekova oslonjenost na Boga, kako se boriti i pobijediti, i stvaralački raditi. U drugom dijelu naslovljenom „Brak” autor pojašnjava temeljne zakone prirode, upozorava na posljedice bračnih brodoloma, nove potrebe suvremenog braka, te kako do slobode nakon pobačaja. Govoreći u trećem dijelu o obitelji upozorava na vapaj djece za ljubavlju i razgovorom, na srce koje stalno zove, zatim kako se roditelje trebaju ponašati prema depresivnoj djeci, prema mladima koji su žedni ljubavi, o uzrocima bijesa kod djece te kako se odlučiti za dobro, za Isusa koji je prava slika Božja.