Međunarodna razmjena pisaca – Dvije Šveđanke nastupaju u Splitu i Zagrebu

Linn Hansen photoU sklopu međunarodne razmjene pisaca sa Švedskom, u Hrvatskoj, i to u Splitu i u Zagebu, gostuju švedska pjesnikinja Linn Hansén i književna aktivistica Sofia Gräsberg. Najprije je na redu Split: njih dvije nastupaju u programu Bookara Show u Splitu, u utorak 17. ožujka 2015. u 20 sati, adresa je Info zona, Split, Jerina 1. S gošćama iz Švedske će razgovarati Marijo Glavaš, a Linn i Sofia sa splitskom će publikom podijeliti svoja iskustva iz dugogodišnjeg rada na švedskoj kulturnoj sceni. Razgovarat će se o kulturi u Švedskoj, rezidencijama, značaju književnosti za zajednicu i lokalnu upravu, imigrantima i njihovom uključivanju u kulturni život grada, kao i poetskom festivalu koji su naše gošće pokrenule, te o projektima na kojima rade. I, naravno, neće se zaboraviti ni na čitanje…

U srijedu, 18. ožujka 2015. u 20 sati, Linn Hansén nastupit će u Zagrebu i to na književnoj večeri u programu Goranovo Proljeće u VIP klubu (Trg bana Jelačića).
Evo detalja iz bografija dvije gostujuće umjetnice:

Linn Hansén, (Švedska), rođena je 1983. godine. Trenutačno živi u Göteborgu, u Švedskoj. Njezina prva zbirka poezije Ta I trä (Kucnuti u drvo), izdana je 2008 godine. Zbirka je nominirana za nagradu Katapultpriset – nagradu švedskog Sindikata pisaca za najbolji književni prvijenac godine, dok je pjesnikinja osvojila nagradu za Najboljeg autora Zapadne Švedske, 2008 godine. Njezina su djela izdana u brojnim švedskim i skandinavskim časopisima te su čitana diljem Skandinavije. Osim što piše, Hansen surađuje s Göteborškim festivalom poezije, Queer književnim festivalom te je urednica kulturnog časopisa Glänta. Također piše u okviru umjetničkog kolektiva Sharks i G=T=B=R=G. Prošle je godine sudjelovala na umjetničkom projektu plesne predstave ‘Ne mogu vjerovati da nije šećer’ – kako stvoriti suvremenu plesnu grupu, u okviru Gothenburškog festivala plesa i kazališta.

sofia-grasbergSofia Gräsberg radi s Linn Hansen kao kustosica festivala poezije u Göteborgu. Sofia je također bila pročelnica Odsjeka za književnu kompoziciju, poeziju i prozu na Sveučilištu u Göteborgu, a od veljače 2015. godine ravnateljica je nedavno osnovane književne kuće u istome gradu, u čiji su program uključene male izdavačke kuće, urednici, itd., a u sklopu koje se organiziraju književne radionice i druga slična događanja.

Nives Gajdobranski