Kohlmarkt  Verena Brkic

2015. godina u glavnom gradu Austrije protječe u znaku pješačenja. Najjednostavniji je oblik kretanja u mnogim gradovima diljem svijeta već postao urbani trend, a bečka Agencija za mobilnost u ovoj godini brojnim događajima i akcijama želi ukazati na pozitivan utjecaj pješačenja na zdravlje i okoliš, ali i percepciju grada u kojem se živi.

Kampanja Agencije za mobilnost započela je još u novogodišnjoj noći i trajat će godinu dana, a Beč će u listopadu postati i domaćinom stručne konferencije „Walk21″. Pod motom „Stepping ahead” konferencija će okupiti međunarodne stručnjake iz područja prometa koji će nastojati iznaći nova rješenja za poboljšanje pješačkog statusa u gradovima.

„Godina pješačenja” u Beču će se obilježiti mnogobrojnim akcijama, manifestacijama, uličnim festivalima, privremenim uličnim kafićima u manje poznatim gradskim četvrtima te programima za škole, a najavljeno je i izdavanje prve bečke pješačke karte grada te besplatne aplikacije za brojanje koraka.

„Grad u kojem ljudi rado pješače, grad je u kojem vrijedi živjeti. „Godinom pješačenja želimo ukazati na prednosti pješačenja i pozivamo Bečanke i Bečane da još više pješače”, rekla je bečka zamjenica gradonačelnika iz redova Zelenih, Maria Vassilakou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.