Imam osjećaj da će moj pontifikat biti kratak

Razgovor pape Franje s meksičkom novinarkom Valentinom Alazraki

32903Vatikan – Selilaštvo i trgovina drogom, reforma Kurije te sinoda o obitelji – teme su razgovora pape Franje s novinarkom Valentinom Alazraki s meksičke televizijske postaje Televisa, povodom druge obljetnice njegova izbora za nasljednika svetoga Petra. Osvrćući se na problem selilaštva u Meksiku, Sveti Otac kazao je da je ono danas uzrokovano glađu i nedostatkom posla. “Ljude se odbacuje i prisiljeni su drugdje tražiti posao.” Papa je kao velikodušan primjer istaknuo Lampedusu, koja izbjeglicama pruža azil, pa i uz opasnost umanjivanja turističkih prihoda. Kao sin useljenika, papa Franjo spontano se osjeća pozvanim dati glas osobama koje su primorane napustiti svoj dom. “Ne možemo okretati glavu, kao da se problemi ne tiču svih nas i ne možemo za sve kriviti vladu ili jedan sektor, skupinu ili jednu osobu, jer to bi bilo djetinjasto”, rekao je Sveti Otac.

Upitan o porastu evangeličkoga protestantizma u Latinskoj Americi i napuštanju Katoličke Crkve, papa Franjo rekao je da je za takve zajednice tipično da nude osobni kontakt. U Crkvi u Latinskoj Americi postoji snažan klerikalizam koji laike drži na udaljenosti i koji je jedan od najvećih problema za rast laika. Drugi problem su “katastrofalne” homilije koje ne dotiču srce. Evangelici, naprotiv, obično jako dobro pripremaju svoje propovijedi.

Upitan o konklavi na kojoj je izabran za nasljednika sv. Petra, papa Franjo priznao je da je u Rim došao samo s malim kovčegom i već spremljenom homilijom za Cvjetnicu, kada se vrati u Buenos Aires. Opovrgnuo je glasine da je na prethodnoj konklavi, na kojoj je izabran Benedikt XVI., dobio četrdeset glasova. Izbor za Papu ga je iznenadio: “Tijekom glasanja molio sam krunicu – obično molim tri krunice dnevno – i osjetio sam veliki mir… i za mene je to bio znak da je Bog to htio. Od tog dana, sve do danas [taj veliki mir] nisam izgubio”, rekao je Sveti Otac. “Nakon što sam izašao [na balkon], nisam znao što reći”, priznao je Papa, te kazao da je tražio da ljudi mole za njega jer je duboko osjetio da službenik treba Božji blagoslov, ali i blagoslov naroda. Sve što je rekao, uključujući molitvu za papu emeritusa, Benedikta XVI., došlo je spontano, ustvrdio je.

Upitan sviđa li mu se biti Papa, odgovorio je: “Ne smeta mi!” i dodao: “Jedina stvar koju bih volio jest izaći jednog dana, da me se ne prepozna, i otići na pizzu.” U Buenos Airesu, objasnio je, puno sam se kretao od župe do župe, što se sada promijenilo, ali pronalazim druge načine da budem u pokretu.

“Imam osjećaj da će moj pontifikat biti kratak: 4 ili 5 godina… možda 2 ili 3”, kazao je nadalje papa Franjo, komentirajući svoje dosadašnje dvije godine papinstva. “Osjećam da me Gospodin postavio ovdje na kratko vrijeme.” Govoreći pak o povlačenju pape Benedikta XVI., još je jednom izrazio duboko poštovanje i divljenje spram Pape u miru, dodajući kako održava kontakt s njime. Njegovo je odstupanje otvorilo vrata instituciji pape emeritusa, kazao je Sveti Otac. Na pitanje može li se zamisliti da se i pape, poput biskupa, povuku s dužnosti s navršenih 80 godina, papa Franjo rekao je da se slaže s postupkom Benedikta XVI., ali ne slaže se s određivanjem dobne granice. Papinstvo je osobita milost. Dobna bi granica stvarala osjećaj da je neki pontifikat pri kraju – što nije dobro.

Komentirajući pak reformu Kurije, Papa je istaknuo da svaka promjena počinje od srca te naglasio da je na prvome mjestu potrebno osobno obraćenje. Kurija je poput “posljednjega dvora u Europi”. “Izgled dvora može se zadržati”; to je pitanje kulture, rekao je papa Franjo, ali i istaknuo da to mora biti “radna skupina u službi Crkve”.

Na pitanje hoće li na sinodi o obitelji Papa promicati promjene po pitanju pričesti za rastavljene i civilno ponovno vjenčane te po pitanju homoseksualnosti. Sveti Otac je primijetio da su očekivanja od sinode “golema” te da je tema obitelji izabrana zbog “ozbiljnih poteškoća” koje obitelji imaju u društvu, što se osobito odražava na mlađe naraštaje. Papa vjeruje da valja odgovoriti na neke posebne probleme, poput pripreme za brak, rada s parovima koji žive u izvanbračnoj vezi, praćenja novih bračnih parova, podrške za one koji su rastavljeni te za osobe koje su ušle u nove veze. Važno je shvatiti sakrament ženidbe kako bi se spriječilo da brojni brakovi postanu više društvena nego vjerska stvarnost, istaknuo je papa Franjo, prenosi Radio Vatikan. (IKA)