Skip to content

Susret starog i novog spomena na progon bečkih Židova

Privremena instalacija na bečkom Albertinaplatzu

frau rgb

Na trgu ispred bečke Albertine danas će biti predstavljena privremena instalacija austrijske umjetnice Ruth Beckermann pod nazivom „The Missing Image” koja tematizira pogrom Židova koji se u Austriji dogodio nakon „anšlusa” 1938. godine.

Umjetnica u svoj rad unosi zapravo već postojeću skulpturu Alfreda Hrdlicka pod nazivom „Spomen obilježje protiv rata i fašizma”. Hrdlickova brončana skulptura prikazuje bradatog čovjeka koji s četkom u ruci leži na cesti, a predstavlja Židova koji je, kako je u to vrijeme često bio slučaj, primoran jakom lužinom i četkom prati slogane i simbole tadašnjeg režima s nogostupa. Židovi su ponekad radost bečkih antisemita ovaj zadatak morali obavljati čak i samo s četkicom za zube.

Ovoj je figuri Ruth Beckermann pridružila slike promatrača koji ga ismijavaju. Umetanjem filmskih scena u novoj se instalaciji tako se susreću tri različite materije: postojeća brončana figura, projicirana tijela povijesnih počinitelja i promatrača te realna tijela prolaznika.

Privremena instalacija koja podsjeća na užase 2. svjetskog rata i progon Židova moći će se pogledati do 10. studenog 2015. godine.

mann rgb