Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je jučer popodne sastanak s izaslanstvom Hrvatske udruge banaka Zoranom Bohačekom, Božom Prkom i Andreom Kovacs-Wöhry

kol 11

Razgovaralo se o stanju i stabilnosti bankarskog sektora u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Naglašeno je kako bez gospodarskog rasta nema ni prilika za plasman novca, kako za građane tako i poglavito za poduzeća iz inače likvidnih banaka. Dok god postoji povjerenje u bankarski sustav, ima nade za novi ciklus rasta, istaknuli su izaslanici HUB-a.

Također su izvijestili Predsjednicu Republike kako je prvi put od početka financijske i gospodarske krize u Hrvatskoj došlo do pada loših kredita.

Pored toga, dotaknuli su se i prijedloga banaka o mogućim rješenjima problematike prezaduženosti građana. Predstavnici HUB-a su istaknuli svoj stav o važnosti sustavnog pristupa rješavanju problema naspram „ad-hoc” kratkoročnih mjera. Također su napomenuli kako je javnu raspravu o problemu potrebno usmjeriti na uzroke, a ne na posljedice, jer bi se time osiguralo dugoročno rješavanje nastalih problema te spriječilo njihovo ponovno nastajanje.

Predsjednica Republike i predstavnici HUB-a izrazili su zajedničku spremnost na suradnju i nastavak komunikacije u cilju gospodarskog i financijskog oporavka Hrvatske. predsjednik.hr

 

Leave a Reply