Skip to content

Ovogodišnja “Bersijada” posvećena vokalnim djelima Blagoja Berse

U srijedu 18. ožujka u Svečanoj dvorani Sveučilišta održat će koncert pod nazivom Bersijada

Nela ŠarićRadi se o projektu nastalom u sklopu ciklusa Bersa, a koji ima za cilj njegovanje i upoznavanje stvaralaštva i života Blagoja Berse, skladatelja koji je značajni dio života proveo u Zadru. Ime skladatelja nosi zadarska Glazbena škola koja zajedno s Koncertnim uredom Zadar sudjeluje u realizaciji Ciklusa Bersa u kojemu nastupaju učenici i profesori ali i gostujući umjetnici.

Upravo tako bit će na ovogodišnjoj Bersijadi posvećenoj vokalnim djelima Blagoja Berse.

Nastupit će tri učenice Odsjeka za pjevanje, soprani Anita Perović, Bernarda Klinar i Nikol Buterin.

Potom će pjevati njihova profesorica, zadarska sopranistica Nela Šarić. Gošća Bersijade, zagrebačka mezzosopranistica i ujedno profesorica pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Martina Gojčeta Silić, nastupit će posljednja. Korepetitorica programa će biti pijanistica i profesorica klavira u Glazbenoj školi Blagoje Bersa, Blanka Aždajić Medić.

Zadarski glumac Vinko Radovčić tumačit će Bersu te će kao i na proteklim Bersijadama, interpretirati isječke iz skladateljevih pisama i dnevnika iz izdanja koja je 2011. tiskao Hrvatski glazbeni zavod. Upravo izdanja Hrvatskog glazbenog zavoda koja su obuhvatila veliki dio skladateljevog stvaralaštva, dnevnik, uspomene, korespodenciju… bila su poticaj za nastajanje ovog projekta. Upoznati djela ali istodobno i skladateljev život te kontekst u kojem je stvarao, zadaća je ovog projekta koji svake godine donosi po jedan dio Bersinog opusa.

U prvoj godini predstavljena su klavirska djela, u drugoj komorna, a ove godine na rasporedu su atraktivne Bersine popijevke.

BERSIJADAB2Uključenost učenika i profesora zadarske Glazbene škole te ujedno i gostiju, uvijek profesionalaca i najčešće puta profesora s Muzičke akademije u Zagrebu važan su segment kojim se kroz Bersijadu želi potaknuti, s jedne strane na rad na Bersinim djelima, a s druge na upoznavanje uže i šire publike sa stvaralaštvom jednog od najvažnijih skladatelja u hrvatskoj povijesti glazbe.

Koncert započinje u 20 sati.

 

 

 

 

 

 

 

 

mala retrospektiva
Ponosni na Miu Dimšić i njeno predstavljanje hrvatske na Euroviziji, ali...
"Europe we love you! Grazie mille", viknula je Mia nakon nastupa u prvoj polufi...11th May 2022
47. Samoborska glazbena jesen - Krešimir Špicer oduševio publiku
Samoborska glazbena jesen traje do 2. listopada uz nastupe vrhunskih glazbenika...25th Sep 2022