Kutina – Izložba Nikada i nigdje više

Soba za osuđenike 1

Gostujuća izložba Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske koja sudjeluje u Međunarodnom projektu istraživanja stradavanja osoba s invaliditetom za vrijeme Drugog svjetskog rata u koncentracijskim logorima

Soba za osuđenike 1Izložbom se žele prizvati sjećanja građanja na strašnja stradavanja osoba s invaliditetom za vrijeme Drugog svjetskog rata, s posebnim naglaskom na nacistička istrebljenja osoba s s invaliditetom te zloglasnim planom T4. Sukladno tom planu osobe s invaliditetom u Njemačkoj ubijane su smrtonosnom injekcijom ili plinom, a diljem Njemačke i Austrije osnovano je šest logora smrti, tkz. „eutanazijskih centara”. Hitler je 24.8.1941. godine zaustavio službeni eutanazijski program – najvjerojatnije zato što je premašen ciljeni broj usmrćenih osoba. Do tog trenutka, usmrćena je 93 251 osoba. Nakon 1941. godine, eutanazija je decentralizirana i provodila se u ustanovama za skrb o osobama s intelektualnim teškoćama, izgladnjivanjem ili smrtonosnom injekcijom. Procjenjuje se da su nacisti usmrtili 275 000 osoba s invaliditetom.

Soba za osuđenike 2U sklopu izložbe prikazuje se i film koji objedinjuje povijest nastanka logora Auschwitz, monstruozne metode ubijanja, te postupanja s osobama s invaliditetom.

Mjesto: Galerija Muzeja Moslavine Kutina,Trg kralja Tomislava 8
Otvorenje: 20.3.2015. u 18 sati
Organizatori:
Zajedica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH)
Udruga invalida rada grada Kutine (UIR)
Muzej Moslavine Kutina (MMK)