Koncert El Sistema u Ckim-u: 40 godina programa iz Venezuele

Centar za kulturu i informacije Maksimir i Udruga SO – DO organiziraju koncert El sistema Maksimir koji će se održati u subotu 14.ožujka s početkom u 19 sati

IMG 0080 1

Orkestar SO-DO održat će svoj drugi koncert u CKIM-u, a ovim će koncertom ujedno proslaviti 40. godišnjicu rada programa El Sistema u Venezueli, te predstaviti mladim budućim članovima SO-DO orkestara svoj program i način rada. Dirigent: Marko Magdalenić.

Na programu su djela:
J. Sibelius: Andante festivo
W.A.Mozart: Serenada za puhače u c-molu (arr.za ansambl klarineta)
T. Ricketts: Pirati s Kariba
Harry A. Alshin arr.: Ruski narodni plesovi

Udruga SO-DO suradnju sa CKIM-om započela je lani kada je na blagdanskom koncertu obilježen početak El Sistema djelatnost u Zagrebu. Cilj El Sistema programa, koji provode, je socijalizacija mladih kroz glazbu, a program se zasniva na suradnji svih dionika društvene zajednice stoga pozivamo sve osobe, organizacije i institucije, koje kroz rad s mladim ljudima žele vidjeti bolje društvo, da nam se pridruže i pomognu ovaj program.

SISTEMA

Inače, program El Sistema od 1975. god. postoji u Venezueli i otvoren je svoj djeci koja to žele, a najvećim ga dijelom financira država.

Program je utemeljio dr. José Antonio Abreu, a projekt je od onda poznat po spašavanju mladih ljudi iz ekstremno siromašnih okolnosti. Sistem omogućuje svakom djetetu besplatnu glazbenu naobrazbu i korištenje instrumenta za vrijeme sudjelovanja u programu. U Venezueli danas djeluje preko 250 omladinskih i dječjih orkestara i zborova u kojima je uključeno oko 300.000 djece, a kroz sustav je tijekom 37 godina njegova postojanja prošlo oko 2 milijuna djece. Među njima je i Ricardo Luque, predsjednik Udruge SO DO, koji je i sam kao dijete započeo svoj glazbeni put u sklopu El Sistema, a poznat je kao pjevač koji promiče latino-američku glazbu u Hrvatskoj.