Skip to content

Retrospektiva Biserke Baretić u Modernoj galeriji

Od 12. ožujka do 19. travnja ljubitelji umjetnosti će uživati u izložbi cijenjene grafičakre i slikarice Biserke Baretić

Biserka BaretćU zagrebačkoj Modernoj galeriji u četvrtak 12. ožujka otvara se retrospektivna izložba Biserke Baretić na kojoj će posjetitelji pogledati radove iz pet desetljeća dugog stvaralačkog rada.

Biti će predstavljeno stotinjak radova na papiru kombiniranih tehnika i uljane slike velikih formata, koje je slikarica i grafičarka stvarala od 1955. do 2014. godine.

– Koherencija i cjelovitost njezina opusa zasniva se upravo na bitno nemimetičkom karakteru viđenja, na nezavisnosti od predmetnosti i motivike, a slijeđenju isključivo nutarnjih razloga prizora. S druge strane, svoje kadrove slikarica nije komponirala po shemama i regulama puke dinamične ravnoteže, nije se priklanjala purizmu i ekskluzivizmu „čistog oka” ili dogmatičnosti antiikonike. Između stanovite referencijalnosti i žarke slobode kreacije ex-nihilo gipko se i nadahnuto kretala čuvajući neprekidno izvore dvoznačnosti, emanirajući gusti sjaj višeznačnosti – rekao je akademik Tonko Maroević o umjetnici čiji se radovi u Modernoj galeriji mogu razgledati do 19. travnja.