Dva hrvatska projekta nominirana za bečku nagradu SozialMarie

Nagrada za najbolje socijalne projekte

SozialMarieNatječaj za nagradu pod nazivom „SozialMarie” koja se u Beču već 15. godinu za redom dodjeljuje socijalno angažiranim projektima završio je 27. siječnja. Na natječaj su se mogli prijaviti prvenstveno projekti iz Austrije, Mađarske i Češke, ali i zemalja poput Hrvatske, Slovačke, Poljske, Slovenije i Njemačke.

Pri dodjeli nagrada prednost se daje projektima, čija je inovativnost i kreativnost već iskušana u praksi. Na taj se način želi potaknuti umrežavanje socijalnih projekata i pojačati svijest o važnosti socijalnih inovacija.

Na natječaj se ove godine prijavilo oko 300 projekata, pri čemu čak šest iz hrvatske. Dva su hrvatska projekta ušla i u uži izbor od 33 projekta od koji će stručni žiri u narednom krugu odabrati 15 dobitnika. Riječ je o projektima Zeleno Zlato Društva za socijalnu ekologiju iz Siska i Zelena košarica Socijalno poljoprivredne zadruge Domači vrt iz Čakovca.

Domači je vrt socijalna poljoprivredna zadruga koja proizvodnjom kvalitetnih organskih proizvoda na principima pravednog poslovanja utječe na održivi razvoj lokalne zajednice, a u okviru svog projekt Zelena košarica jednom tjedno na dogovorenu adresu kupcima dostavlja košaricu zdravog sezonskog voća, povrća i ljekovitog bilja, lokalnog uzgojenog na organski način.

Ideja koja stoji iza projekta Zeleno Zlato vrlo je jednostavna: najmanje razvijeni dijelovi Hrvatske u većini su slučajeva i najmanje zagađeni. To se posebno odnosi na ratom zahvaćena ruralna područja koja su i prije rata bila ekološki čista. Nakon rata, minskih polja i nestanka gospodarske djelatnosti ta su područja dosegla gotovo neviđenu razinu bioraznolikosti. Samim time, riječ je o najzdravijim staništima za samoniklo bilje koje se oduvijek koristilo kao hrana i lijek. Istovremeno, stanovništvo koje živi na takvim teritorijima u posebno je teškom socijalnom položaju. Za lokalne obitelji uključene u projekt, sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja predstavlja značajni dodatni izvor sredstava jer im Društvo omogućuje cijene otkupa koje su u prosjeku 5 puta veće od tržišnih. Od svježe ubranog, samoniklog, ljekovitog bilja naposljetku se proizvodi biljna mješavina Zeleno Zlato.