Skip to content

Izložba Frane Grbić u galeriji Bernardi

Frana Grbic Musicae natura

Otvorenje izložbe novih radova autorice FRANE GRBIĆ “Para-natura!, u srijedu, 11. ožujka 2015. u 19 sati

Galerija BERNARDO BERNARDI, Ulica grada Vukovara 68.
Izložba je otvorena do 31.3.2015.,
radnim danom od 8 do 21, subotom od 8 do 14 sati.

Frana Grbić među rijetkim je osjećajnim, nenametljivim umjetnicama čije je svako izložbeno predstavljanje jedan novi iskorak i profesionalno odrađena zaokružena izražajna cjelina. Poslije nedavne izložbe krajolika inspiriranih dojmovima s putovanja, onih stvarnih i duhovnih, ovoga puta autorica se posvetila kreiranju uporabnih predmeta – paravana, koji mogu biti izvanredan višedijelni naglasak u svakom interijeru. Sve je krenulo od jedne molbe za oslikavanje sjenila za svjetiljku, kaže Frana Grbić, a pretvorilo se u svečanost oslikanih paravana „Musicae Natura”, „Zima”, „Krajolik iz magle”, „Poslije vihora, Ilija zakri lice plaštem” i „Osupnuta”.
Frana Grbić pojašnjava svoju novu izložbu „Para – natura” koja dotiče dizajn jednim dijelom i zbog činjenice što se održava u Galeriji Bernardo Bernardi Pučkoga otvorenoga učilišta Zagreb. Ta galerija u svom izložbenom programu i jest formirana u svrhu promocije dizajna i oblikovanja interijera. Upravo je to mjesto koje je Mirna Vukotić kao voditeljica Galerije Bernardi prije dosta godina označila kao novu zagrebačku točku za promišljanje inovativnih postupaka o vrednovanju interijera i naših svakodnevnih prostora življenja. A baš o svojim prostorima prebivanja premalo kreativno razmišljamo u današnje vrijeme koje je sve više označeno pauperizacijom osjećaja, znanja, kolegijalnoga ponašanja. Upravo će nas ova izložba potaknuti da se prisjetimo drevnih kultura, poput japanske, koje su paravane uzdigle do najvišega zanata i koje nas na neki način pozivaju da zamišljamo što se sve događa, kakva je glazba i život, igra skrivača, moguća iza njihovih laganih pokretnih „stijena” složenih poput harmonike.

O svoji iscrtanim, oslikanim i presloženim paravanima Frana Grbić kaže:
„Više puta poželjela sam u nekom stambenom ili radnom prostoru intervenirati, privremeno ga podijeliti za različite potrebe, stvoriti neku novu situaciju koja neće biti trajna. Sjetih se jednog pomalo zaboravljenog, ne osobito čestog komada namještaja – paravana – koji se odmah, naravno, nudi kao divna mogućnost da moje slike siđu sa zida u prostor. No, čim sam ih odlučila raditi, počele su izranjati i druge zamisli…i tako je započela moja igra papirima, pojmovima, bojama, slovima, stanjima duha i tonovima neba. Volim papir i sve crtačke i slikarske tehnike koje na njemu mogu kombinirati, rabim i obične papire i najbolje akvarele, brišem, lijepim i fiksiram presložene slojeve papira”…

O radovima Frane Grbić u predgovoru kataloga Ksenija Foretić piše:
„Poput otisaka mentalnih tragova, na paravanu se s pojmovima iz svijeta prirode isprepliću imena poznatih glazbenika čije note nadahnjuju nastanak ovih likovnih djela, a izostanak prezimena naglašava intimni doživljaj umjetnice. Svi su pojmovi ispisani kaligrafski, podsjećaju na ne tako davno vrijeme kada slova i riječi nismo tipkali već ispisivali i pritom stvarali pokret rukom, jedinstvenu koreografiju riječi koja ima gotovo terapeutski učinak; potiče finu motoriku, a možda i suptilnije misaone procese. S druge strane, pokret moćnog predstavnika životinjskog svijeta, bjeloglavog supa, zaustavljen je na sjenilima za svjetiljke. Zaustavljen u svojoj ljepoti kako bi ostavio prostora za novu akciju: za igru svjetla. Jer, u ovim djelima umjetnica se nije tek prepustila inspiraciji: pokušala ju je gotovo materijalizirati. Uhvatiti”.

Frana Grbic Zima 1

Frana Grbić rođena je 1964. u umjetničkoj obitelji u Zagrebu gdje je završila Klasičnu gimnaziju i apsolvirala studij na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti (slikarstvo kod profesora Zlatka Kesera i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu). Bavi se grafičkim dizajnom, fotografijom i kaligrafijom. U Pučkom otvorenom učilištu posljednjih deset godina vodi tečajeve crtanja i likovne radionice za djecu.

 

Optimized by Optimole