Međunarodni dan žena

U središtu Zagreba jučer je održan prosvjed aktivistica za ženska prava. Uoči Dana žena poslale su poruku kako borba žena za ljudsku i ekonomsku emancipaciju – još traje. “Ne” su rekle mjerama štednje jer kad se država odluči na rezanje, prvo reže socijali, a upravo su žene najčešće korisnice socijalne pomoći

8.mart-dan-otpora

Godine 1910. u Kopenhagenu, na Drugoj međunarodnoj konferenciji socijalistica, a na prijedlog Clare Zetkin, odlučeno je da se 8. ožujka proglasi Međunarodnim danom žena. Odluka je donesena kako bi se time obilježila uspomena na velike prosvjede američkih žena održane 1909. u sklopu borbe za opće pravo glasa.

I mnogo prije toga žene su se štrajkovima i pobunama borile za svoja prava tražeći bolji položaj u društvu.

Teškoće žena počele su njihovim sve većim uključivanjem u proizvodnju. Ekonomsko osamostaljivanje žena bilo je i ostalo temelje na kojem su poslije građeni svi oblici borbe za ravnopravnost.

Iako su mnogi režimi onemogućavali tu borbu, u najvećem broju zemalja žene su se izborile za pravo glasa, za iste nadnice kao i muškarci, raspolaganje imovinom, za pravo na rastavu braka i na pobačaj. Ipak, ni u najrazvijenijim državama ta prava još nisu potpuna. Zbog dvostruke uloge – proizvođača i majke – emancipacija žene dugotrajan je proces, stoga obilježavanje Dana žena ne gubi svoj smisao. hrt, Foto:
FaH / Lana Slivar Dominić