Aleksandar Bezinović – Mjesec i čelik…

Suvremeni zagrebački slikar Aleksandar Bezinović otvorio je izložbu pod nazivom ‘Mjesec i čelik’, u petak, 6. ožujka 2015. godine u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku

Aleksandar Bezinović 1Riječ je o recentnim radovima nastalim 2014. godine, kojima se autor premijerno predstavlja dubrovačkoj publici. Bezinović se u svom stvaralaštvu obilato referira na povijest umjetnosti, sferu enigmatike i simbola, u postmodernoj maniri rabeći pastiš i citate i stvarajući neke svoje osobne kodove. Često koristi i tehničke vještine koje je stekao kao dugogodišnji restaurator polikromije na drvu, kao što je npr. korištenje metalnih zlatnih listića na platnu uvodeći tim referiranjem na tehnike karakteristične za ranija povijesna razdoblja još jedan značenjski sloj u svoja djela. Neki od motiva novih radova su hibridi dekorativnih uzoraka i japanske estetike, tehnički nacrti podmornica i shuttleova i nuklearni reaktori kombinirani s nazivljem pejzaža na Mjesecu. Kroz globalni princip otvorenog križanja pojavnosti iz različitih sfera, te dekorativnog naspram funkcionalnog (uzorak naspram tehničkog crteža) razvija se slojeviti dijalog i otvaraju se začudni i poetični svjetovi autorovih slika.

Aleksandar Bezinović 2Aleksandar Bezinović rođen je 16. svibnja 1975. godine u Splitu gdje završava Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn – odjel grafičkog dizajna. 1993. godine upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 1998. diplomira u klasi prof. Zlatka Kesera. Od 1998. do 2013. radi kao suradnik u Hrvatskom restauratorskom zavodu na odjelu drvene polikromirane skulpture. Surađuje na brojnim filmskim i kazališnim projektima kao autor, asistent i slikar scenografije, te radi kao ilustrator za magazine, storyboardove i whiteboard animacije. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj, Dubaiju, SAD. Živi i radi u Zagrebu. Član je HDLU i HZSU.

Radno vrijeme Galerije Dulčić Masle Pulitika: svaki dan, osim ponedjeljka, od 10 – 16,00 sati.