Veritas za ožujak donosi

32829

Donosi razgovor s imenovanim krčkim biskupom Ivicom Petanjkom koji poručuje: “Ako nisam s narodom, kako ću ga razumjeti? Ako se ne osjete konkretne poteškoće, potrebe, problemi, očekivanja, kako se može stvarno djelovati? Ili ćemo osluškivati bilo naroda, ili ćemo donositi odluke i zaključke koji nemaju veze sa stvarnošću”

32829Zagreb – Novi broj Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga za ožujak uz uvodno promišljanje urednika fra Josipa Blaževića uz Godinu posvećenog života, donosi još nekoliko priloga vezanih uz redovništvo.

Dakako “najupečatljiviji” je razgovor s fra Ivicom Petanjkom, OFMCap., imenovanim krčkim biskupom u kojemu govori o svom duhovnom pozivu, dosadašnjem pastoralnom radu te posebno tumači što za njega znači “biti s narodom”. “Ako nisam s narodom, kako ću ga razumjeti? Ako se ne osjete konkretne poteškoće, potrebe, problemi, očekivanja, kako se može stvarno djelovati? Ili ćemo osluškivati bilo naroda, ili ćemo donositi odluke i zaključke koji nemaju veze sa stvarnošću”, istaknuo je Petanjak. Pri tome je spomenuo da je u vrijeme dok je obavljao službu provincijalnog ministra svaki dan slavio misu s narodom, uvijek rekao koju prigodnu riječ uz liturgijska čitanja, zadržao se s vjernicima u razgovoru ako nije imao drugih obveza, a navečer redovito ispovijedao.”Da nisam bio s narodom, sigurno sada ne bih bio biskup. Ali ja nisam bio s narodom zato da budem biskup, nego zato što kao svećenik ne mogu bez ljudi. Ako nisam s ljudima i za ljude, zašto sam se redio za svećenika”, pita. Imenovani biskup Petanjak govori i o svecima i blaženicima čijim se zagovorima posebno preporuča, te pokazuje spremnost i otvorenost za suradnju. Na kraju ističe i važnost obitelji koja ga prati svojim molitvama, ali i zajedništvom.

Vezano uz posvećeni život Veritas donosi prijevod teksta “U potrazi za slavnim izvorima svećeničkoga celibata”.

Rubrika “pedagog u kući” u ovom mjesecu stavlja naglasak na „očinstvo kao izazov našeg vremena”. Mara Čović piše o modernom očinstvu, ali i o tome što majke mogu učiniti da se očevi više uključe u brigu oko djece, a na kraju upućuje i poruku očevima. U njoj poziva očeve na strpljenje, blizinu, slušanje i osluškivanje djece te da svoje nesuglasice s majkom ne iskazuju pred djecom.

Vladimir Vidović u rubrici „Biblija” piše o Jeremiji, dok Zlatko Vlahek tumači značenje palija.

Čitateljima Veritasa život u obitelji s djetetom s posebnim potrebama predstavljaju mladi supružnici Ana-Marija i Ivan koji su sve životne radosti i žalosti proživjeli zahvaljujući neizmjernom povjerenju u Očevu ljubav i međusobno zajedništvo.

Ljudevit Maračić u nastavku niza o skrivenom biserju piše o “krjepostima bez krsnog lista”, dok Bernardin Filinić u rubrici “seoba kršćanstva” piše o radu franjevaca za jedinstvo kršćana.

Uz niz kraćih osvrta na događanja u Crkvi tu je i rubrika „Evanđelje za djecu” te rubrika kulture i zabave. U duhu korizme, može se pročitati i odgovor na pismo čitatelja o postu i nemrsu. (IKA)