un

Predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s Glavnim tajnikom UN-a i Predsjednikom Opće skupštine UN-a te govorila na Tematskoj raspravi u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana žena

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u sjedištu Organizacije Ujedinjenih naroda u New Yorku, susrela se s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom te s predsjednikom Opće skupštine UN-a Samom Kutesom. Sastanci su održani uoči Tematske rasprave na visokoj razini o jačanju jednakosti spolova te osnaživanju položaja žena i djevojčica za transformacijsku razvojnu agendu za razdoblje poslije ove godine. Razgovori su iskorišteni i za razmjenu stajališta o ključnim pitanjima UN-a u predstojećem razdoblju.

Navedena Tematska rasprava održala se prigodom obilježavanja Međunarodnog dana žena te 20. obljetnice od usvajanja Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje.

Predsjednica Grabar-Kitarović, na otvaranju Tematske rasprava, u svom je govoru istaknula značajni napredak koji je postignut u promicanju jednakosti spolova te dodala kako usprkos svim postignućima to ostaje izazov.

Predsjednica Republike iznijela je hrvatska postignuća u pitanju ravnopravnosti spolova te se osvrnula na osobna iskustva s obzirom i na ranije dužnosti koje je obnašala. Na kraju svog izlaganja kazala je kako će i dalje predano raditi na jačanju jednakosti spolova u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu kroz bilateralne aktivnosti te aktivnosti UN-a i ostalih međunarodnih institucija.

Predsjednica Grabar-Kitarović nastavit će svoje sudjelovanje na Tematskoj raspravi UN-a vođenjem panela o osiguravanju pristupa kvalitetnom obrazovanju i razvoju vještina za osnaživanje položaja žena i djevojčica. predsjednik.hr