Skip to content

Otvorena izložba i predstavljen katalog o Anti Trumbiću

U splitskoj Sveučilišnoj knjižnici u srijedu je otvorena izložba i predstavljen katalog o političaru Anti Trumbiću (1864.- 1938.) koji je cijeli svoj arhiv, važan za proučavanje političke povijesti Dalmacije od druge polovice 19. stoljeća do Drugoga svjetskog rata, ostavio toj knjižnici

Portrait of Ante TrumbićVoditeljica Odjela specijalnih zbirki Sveučilišne knjižnice u Splitu Mihaela Kovačić rekla je kako je u povodu 150. godišnjice rođenja Ante Trumbića prigoda da široj javnosti predstave njegov bogati arhiv koji se čuva u 50 arhivskih kutija sa više od 5830 dokumenata. Taj arhiv je osnova za proučavanje ne samo Trumbićevog životnog djela, nego političke povijesti Dalmacije od druge polovice 19. stoljeća, pa sve do pred Drugi svjetski rat, dodala je.

Ravnatelj Sveučilišne knjižnice Petar Krolo izjavio je kako se olako zaboravljaju zaslužni Splićani i Hrvati, te da Trumbić nesumnjivo spada u red vodećih ne samo splitskih, nego i hrvatskih političara.

“Za obljetnicu Trumbićevog rođenja smatrali smo svojom dužnošću i obvezom da u suradnji sa Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta pripremimo znanstveni kolokvij o njegovom životu i djelu, te izložbu i katalog iz njegove ostavštine u kojoj je našoj knjižnici ostavio svoju bogatu arhivsku prepisku. To smo sve pokušali prirediti za javnost i tako još jednom Splićane podsjetiti da se u ovom gradu rodio i živio jedan vrlo zaslužni sugrađanin koji se zove Ante Trumbić. I to je najmanje što smo mogli napraviti njemu u spomen”, istaknuo je Krolo.

Dekan splitskoga Filozofskog fakulteta Aleksanadr Jakir rekao je, među ostalim, da je Trumbić bio gradonačelnik Splita, ministar vanjskih poslova koji je potpisao Rapallski sporazum, ali i autor Zagrebačkih punktacija, borac protiv monarhističkog-srbijanskog centralizma.

“Ovo je bio jedan iskorak prema javnosti da se taj nezasluženo zanemareni veliki sin ovoga grada ponovno počne doživljavati kao što su ga suvremenici u Splitu doživljavali kao jako značajnog i važnog političara. On je pod datim okolnostima u ondašnjim uvjetima uspio postići maksimum što se tiče razgraničenja s Italijom. Talijani su govorili da su lakše izlazili na kraj na Soči s generalom Svetozarom Borojevićem nego s Trumbićem u pregovorima jer se zauzimao za Dalmaciju da ostane u okviru Kraljevine SHS. Radilo se o jako sposobnom diplomatu, bio je prototip jednog građanskog i uljuđenog političara koji se jako brzo razočarao u tu novostvorenu jugoslavensku državu”, rekao je Jakir.

See also  Pandemija djeluje i na poljupce

Akademik Davorin Rudolf je posebno naglasio da se proučavajući Trumbićevo djelo “ne vraćamo u povijest, nego aktualiziramo neke probleme iz dnevne politike koju do danas živimo”. Dodao je kako ga smatra najvećim hrvatskim političarom 20. stoljeća, te da bi mu zbog njegovih zasluga u Splitu podigao spomenik, “njemu i Amerikancu Woodrowu Wilsonu jer je na konferenciji mira u Parisu srušio ambicije Talijana da zaposjednu istočni dio hrvatske obale”.

Prije otvaranja izložbe i predstavljanja kataloga održan je znanstveni kolokvij koji je organizirao Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu zajedno sa Sveučilišnom knjižnicom, a na njemu su o djelu Ante Trumbića govorili Stjepan Ćosić, Aleksandar Jakir, Mihaela Kovačić, Petar Krolo, Stjepan Matković, Marko Trogrlić i Josip Vrandečić.

Ante Trumbić se 1864. rodio u Splitu, a 1938. preminuo u Zagrebu. Bio je političar i pravnik, zastupnik u Dalmatinskom saboru i Kraljevinskom vijeću u Beču. Potpisnik je Krfske deklaracije i Rapallskog sporazuma. Bio je ministar vanjskih poslova Kraljevine SHS. Sudjelovao je u važnim događajima vezanim uz raspad Austro-Ugarske Monarhije. foto wikipedia