MUP je odabrao tri najprihvatljivija idejna rješenja dizajna registarskih pločica, čije su fotografije danas objavljene na njihovim službenim stranicama

plociceNagrađena su rješenja, redom prema prikazu na fotografiji, Gordana Resana, tvrtke KVADRAT&KRUG i Nikole Đureka.

Od ova tri rješenja izabrat će se konačno rješenje. Očekuje se da će se s primjenom krenuti od 1. srpnja, s tim da građani neće morati odmah mijenjati pločice. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije rekao koji će biti rok za promjenu.

Novost na tim pločicama je i bar code, zbog čega je moguće poskupljenje izrade pločica, ali ono neće biti veće od 5 do 10 posto.

Uvodi se i nova lista gradova, pa će tako na primjer Velika Gorica dobiti svoju registarsku oznaku. Građani će uz nadoplatu moći i mijenjati oznaku grada. Na primjer, moći će umjesto ZG odabrati ST ili bilo koja druga dva slova.

Ocjenjivački sud kojeg je imenovao ministar unutarnjih poslova, a sastojao se od dva predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, dva predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i jednog predstavnika pravne osobe ovlaštene za tehničku izradu registarskih pločica, prilikom ocjenjivanja natječajnih radova prednost je dao kreativnim, jasno strukturiranim te profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima.

Kriteriji ocjenjivanja natječajnog rada bili su komunikativnost, suvremenost, primjenjivost i originalnost, javljaju iz MUP-a.