Zagrebački ansambl flauta će u povodu Međunarodnog dana žena 8. ožujka u Muzeju za umjetnost i obrt održati besplatan koncert “Tribute to Dame Ethel Smyth”, posvećen toj engleskoj skladateljici, spisateljici, dirigentici, feministici i aktivistici u borbi za ženska prava

logoZAFw“Prvi, od ukupno tri koncerta Zagrebačkog ansambla flauta, posvećen je ‘kretanju’ žene u svagdašnjici, ženi u uobičajenom životnom prostoru i njenim zadaćama. Feminizam koji nastoji pomiriti ženu u tradicionalnom smislu i ženu koja nastoji iskoristiti blagodati sloboda koje je izborila tijekom 20. stoljeća nadahnuće je za ovaj glazbeni događaj”, izvijestio je Muzej za umjetnost i obrt.

Ethel Smyth (1858.-1944.) odrasla je u konzervativnoj obitelji koja je smatrala da je njezina strast prema glazbi ‘nedamska’ te je unatoč protivljenju oca studirala kompoziciju na konzervatoriju u Leipzigu. Skladala je skladbe za glasovir, komornu glazbu, orkestralna i koncertna djela, opere, no kako je postupno gubila sluh s vremenom se okrenula književnosti, te je između 1919. i 1940. objavila deset uspješnih, većinom autobiografskih knjiga. Za svoj rad dobila je 1922. naslov Dame of the British Empire i primila počasni doktorat glazbene umjetnosti na Oxfordu.

Zapamćena je njezina uloga u borbi za ženska prava u militantnoj sufražetskoj organizaciji Women’s Social and Political Union, kojoj se pridružila 1910. i za koju je godinu kasnije napisala “Marš žena”, himnu ženskog pokreta.

Na poziv voditeljice te organizacije Emmeline Pankhurst s još stotinjak aktivistica sudjelovala je u akciji razbijanja prozora na kućama političara koji su se protivili pravu žena da glasuju, zbog čega je dva mjeseca provela u zatvoru. Tada je zabilježena i anegdota po kojoj je s prozora četkicom za zube dirigirala kolegicama koje su joj pjevajući ispred zatvora davale potporu.

S obzirom na njezinu borbu za prava glazbenica na ravnopravno obrazovanje i sudjelovanje u orkestru, program koncerta u Muzeju za umjetnost i obrt posvećen je ženama. Izvest će se djela skladateljica Sofie Gubaidulina, Katherine Hoover, Sophie Lacaze te praizvesti skladba “Flauti dei Balcani” Dragane Jovanović, pisana za Zagrebački ansambl flauta.

Gošće koncerta bit će flautistički kvartet 4Syrinx, plesačica Antonia Dorbić te mlada glumica Vini Jurčić. Umjetnička voditeljica Zagrebačkog ansambla flauta je Renata Penezić.

Odgovori