U Splitu najjači udari bure u povijesti

PXL 050315 10145051

U našu je zemlju stigla – najavljena promjena vremena. Istočni dio Like zahvatilo je snježno nevrijeme uz orkansku buru. Otežano se prometuje, a teretni promet prema Dalmaciji ni iz jednog pravca nije moguć. Ni autocestom ni Jadranskom magistralom. Najteže je na koreničkom i plitvičkom području, gdje se vozila preusmjeravaju s magistrale na obilaznice.

Snažno nevrijeme uzrokovalo je kvarove na trafostanicama i dalekovodima pa je na području Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Ličko-senjske županije bez električne energije više od 16 tisuća potrošača.

Orkanska bura puše i na zadarskom području. Na upravnoj zgradi HAC-a kod Masleničkog mosta bura je otrgnula dio krova, a Dalmatina je zatvorena za sav promet od tunela Sveti Rok do Posedarja. Most prema otoku Pagu je zatvoren. U Pagu su dvije osobe zatražile liječničku pomoć zbog ozljeda koje su zadobile od pada nakon udara bure. Ondje je bura uspjela okrenuti i parkirani automobil kod crkve sv. Jurja, a pobacala je u more i kontejnere paškog ekootoka. Pag i Privlaka su bez struje. Kvar će biti otklonjen tek kad se vrijeme malo smiri. U upravnoj zgradi HAC-a na Maslenici kažu da ovakva bura nije puhala posljednjih pet godina.

Orkanska bura hara i Primorjem. Osim što je prouzročila velike teškoće u prometu, rušila je stabla i kontejnere po cijeloj Rijeci. No ipak je najveću štetu nanijela stanarima zgrade na Hostovu bregu, naselju Gornji zamet. Zbog orkanske bure, fasada njihove zgrade, doslovno se lomila. Riječ je o novoj POS-ovoj zgradi sa stotinjak stanova u koju su se stanari uselili prije samo dva mjeseca. Iz službe 112 kažu kako su jutros u samo dva sata primili oko 300 poziva građana koji su javljali o šteti koju je olujna bura prouzročila na riječkom području. Jutros oko 8 sati nestalo je i električne energije u cijelom gradu.

Jak vjetar dignuo je krov zgrade OŠ Jelenje-Dražice u Dražicama te su djeca evakuirana. Zatvoreni su i škola u Kraljevici te Sveučilišni kampus na Trsatu, a na tamošnjoj mjernoj postaji izmjerena je bura koja puše 100 kilometara na sat pa je proglašeno izvanredno stanje opasnosti. Na Krčkome mostu izmjeren je najjači udar bure od oko 200 kilometara na sat. Informacija o ozlijeđenima zasad nema.

Meteorološki centar Split izdao je upozorenje za najjače udare bure u povijesti, 130 čvorova, odnosno 240 kilometara na sat. Srednjodalmatinski otoci potpuno su odsječeni, a brza cesta Solin – Klis zatvorena je za teretna vozila.

Vjetar na makarskom području doseže brzinu od 150 kilometara na sat. U posljednjih 12 sati palo je 17 litara kiše po četvornome metru. Zbog pada prometne signalizacije na kolnik zatvoren je tunel Sveti Ilija. Na najvišem biokovskim vrhu Svetom Juri od sinoć pada snijeg. Temperatura se spustila na minus 5,5 Celzijevih stupnjeva, a snijega je napadalo do tridesetak centimetara, u nanosima i do pola metra.

U Dubrovniku je kiša izazvala poplave, vatrogasci od jutra interveniraju. Spašavao se i odjel Hrvatskoga restauratorskog zavoda, a u Župi dubrovačkoj opet se izlila rijeka Taranta i poplavila Kupare.

Prema posljednjim podacima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, samo u gradu Dubrovniku u manje od dvadeset sati palo je 186 litara kiše po četvornome metru. foto Kaštela (Ivo Cagalj/PIXSELL, hrt)