O Sajmu knjiga u Leipzigu od 12. do 15. ožujka

alida

Naziv hrvatskoga nastupa je „Žene i povijest”

alidaI ove godine Hrvatska će biti prisutna na na Sajmu knjiga u Leipzigu, a programsku koncepciju za hrvatski nastup od 12. do 15. ožujka 2015. pod nazivom „Žene i povijest” potpisuje Alida Bremer

Iz Ministarstva kulture RH najavljuju kako se na Sajmu u desetak programskih točaka različitih formata u sajamskim i izvansajamskim prostorima predstaviti Daša Drndić, Ivana Šojat Kuči, Ivana Simić Bodrožić i Milana Vuković Runjić te Branko Čegec, Marko Pogačar i Daniel Rafaelić te moderatorica i prevoditeljica Patricija Vodopija.

Kako saznajemo jedan od najvažnijih dijelova programa bit će susret pisca i njegove prevoditeljice ili preciznije razgovor između Mathiasa Énarda i Ivane Šojat Kuči. Roman Zona u kojem je jedan od glavnih junaka ratnik hrvatskog podrijetla postao je velikom svjetskom uspješnicom, a Mathias Énard svakako je jedan od najznačajnijih francuskih autora današnjice. Njegova prevoditeljica na hrvatski jezik i sama je izvrsna autorica, tako da ovaj susret pisca i njegove prevoditeljice bit će više nego zanimljiv.

Evo još nekih detalja hrvatskoga nastupa u Leipzigu: Ivana Šojat Kuči, Ivana Simić Bodrožić i Daša Drndić govorit će o svom odnosu prema prošlosti kao književnoj temi, a u večernjem programu izvan Sajma Ivana Simić Bodrožić, Marko Pogačar i Ivana Šojat Kuči razgovarat će o temama rata, izbjeglištva, društvene transformacije, urbanog života, kao i o pisanju u teškim vremenima.

Marko Pogačar i Branko Čegec govorit će o poeziji i smjeni generacija u časopisu Quorum. Među jako zanimljivima bit će svakako nastup povjesničara filma i filmofila Daniela Rafaelića zaslužnog za otkrivanje mnogih filmova koje su Nijemci snimali na Jadranu. Taj će nastup ujedno poslužiti i kao promocija studije Daniela Rafaelića Kinematografija u NDH, koja je sasvim sigurno zanimljiva i njemačkoj publici i po temi i po načinu obrade.

Ove se godine uvodi i jedan novi format koji «ide» svakodnevno u isto vrijeme pod nazivom „Poklanjamo dječju priču”. Glumac ili glumica kazališta Theaterturbine Leipzig čita jednu hrvatsku dječju priču ili bajku na hrvatskom štandu, a na kraju čitanja slušatelji imaju mogućnost osvojiti simbolične darove.

Nastavlja se i višegodišnja praksa zajedničkog nastupa s članicama međunarodne kulturne mreže TRADUKI, ove će se godine u programu na temu grada u književnosti predstaviti Daša Drndić, Marko Pogačar, Ivana Šojat Kuči i Branko Čegec. Zahvaljujući toj suradnji nastupi hrvatskih autorica i autora uklopljeni su u puno širi kontekst predstavljanja književnosti s područja Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe, ali i autora iz Švicarske i Kneževine Lihtenštajn.

Kad je riječ o tehničkoj organizaciji ovogodišnjeg nastupa na Sajmu knjiga u Leipzigu podaci su ovakvi: uređenje nacionalnog štanda veličine 50 metara četvornih, na kojem će biti predstavljena izdanja petnaestak hrvatskih nakladnika, povjereno je udruzi KURS. Troškovi izlagačkog prostora i programa iznose oko 300 tisuća kuna.

tekst i foto Nives Gajdobranski