Izložba fotografija: Đurđice Kocijančić Šnidarić

Đurđica Kocijančić Šnidarić

Đurđica Kocijančić Šnidarić

Đurđica Kocijančić Šnidarić: Izložba fotografija pod nazivom: “44=44”
Vrijeme: 09. 03. 2015. – 26. 03. 2015.
Mjesto: Fotogalerija Dubrava, Dubrava 51, Zagreb
Organizator: Fotogalerija Dubrava, Narodno sveučilište Dubrava
url: http://www.ns-dubrava.hr

foto-galerija

Od realnog do apstraktnog

Izložba fotografija Đurđice Kocijančić Šnidarić, članice Fotokluba Zagreb pod nazivom “44=44”, bit će otvorena u ponedjeljak 09. ožujka 2015. godine u 19 sati, u Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51, u Zagrebu. Izložba se može pogledati do 26. ožujka 2015. godine, svakog radnog dana od 10 do 19 sati.

Zagonetnim i simboličnim naslovom “44=44” autorica nas uvodi u svoju treću samostalnu izložbu fotografija, nakon dvije zapažene: prve, “Maroko” u Grazu, 2007. i druge, “Modna priča” u Zagrebu, 2007. godine te nakon zapaženog uspjeha na skupnim i žiriranim izložbama fotografije, kako u matičnom klubu, tako i na izložbama i fotografskim natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu na kojima je sudjelovala u posljednjih deset godina.

Dublji pogled u njezino stvaralaštvo i postignuća u domeni autorske fotografije otkriva nam vrlo angažiranu i uspješnu autoricu. Fotografija je još od studentskih dana dio nje same, ona joj je bila i ostala vjerna ljubav i strast. U početku je fotografija bila dopuna njenoj budućoj profesiji – diplomiranog inženjera tekstilne tehnologije u domeni modne fotografije i fotografije povijesne odjeće, a kasnije, po dolasku u Fotoklub Zagreb 2005. godine, fotografija joj postaje hoby, stvaralački izazov, sredstvo istraživanja i vizualnog izričaja.

Đurđica Kocijančić Šnidarić foto 5

Kroz punu deceniju ona je izgrađivala i izgradila svoj osebujni likovni rukopis, prije svega, kroz samostalno učenje i eksperimentiranje, ali i izuzetnom aktivnošću u svom matičnom klubu, posebno kroz izložbenu i izlagačku djelatnost i brojne obrazovne sadržaje.

Svaki stvaralac, pa tako i fotografski, ima potrebu da neko svoje stvaralačko razdoblje zaokruži u vlastiti opus, obično u formi izložbe retrospektivnog karaktera. Tako je i Đurđica Kocijančić Šnidarić pripremila ovu malu retrospektivu svojih uradaka, o čemu će reći:

” Riječ je o mojoj svojevrsnoj intimnoj fotografskoj biografiji kojom predstavljam jedno značajno razdoblje u mom životu i fotografskom stvaralaštvu. Izložbu, zapravo malu retrospektivu mojih najuspješnijih fotografskih radova i tematskih cjelina, priređujem u povodu mog 44. rođendana, pa otuda i 44 fotografije koje sam svrstala u 11 tematskih cjelina. Izložbu čini manji dio iz mog opusa kojim želim pokazati svoju slobodu stvaralaštva, likovni pristup i fotografska postignuća”.

U svom desetogodišnjem stvaralaštvu autorica je stvorila impozantan opus pojedinačnih fotografija i zaokruženih tematskih cjelina različitih sadržaja i različitih poetika, od realnog do apstraktnog. Tako njene fotografije možemo svrstati u područja figurativne, pejzažne, putopisne, portretne, interpretativne, eksperimentalne, metaforične, odnosno u područje apstraktne umjetnosti, ne u smislu žanra već u smislu metodologije, odnosno stvaralačkog pristupa.

Đurđica Kocijančić Šnidarić foto 4

Ne ulazeći dublje u likovnu analizu tematskih cjelina, možemo ih generalno svrstati u područja realnog i apstraknog, među kojima se posebno izdvajaju fotografije odlučujućeg trenutka (tematske cjeline:Ljudi ulice, Obojeni, T portreti), koje zadiru u područje dokumentarne fotografije zavidnih estetskih vrijednosti, te fotografije koje se kreću u graničnom području između realnog i apstraktnog, što prepoznajemo u tematskim cjelinama: Odrazi, Refleksija i Ples konja, koje zapravo stvaraju neki kontrapunkt između procesa stvaranja i konačne fotografske slike.

Upravo to čini ovu izložbu zanimljivom i posebnom, bez obzira što je fragmentalno prikazan njen veliki stvaralački opus. Posebnu vrijednost daje joj njezina sloboda stvaranja na realnoj, metaforičkoj, tematskoj i simboličkoj razini. Posebno su zanimljiva njena eksperimentiranja i istraživanja raznih događanja i prizora koji se kreću na rubovima, prepletanjima i miješanju realnog i apstraktnog.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb