Tomislav Buntak, Branko Franceschi: Tomislav Buntak

1822 big

Monografija

1822 big“Negdje između četvrte i pete godine nacrtao sam konja i pokazao crtež bratu i mami. Nisu vjerovali da sam ja to nacrtao. Bili su uvjereni da sam precrtao. Potom se javio interes za grafička izdanja koja su mi bila dostupna. To su, naravno, bili stripovi. U prvom razredu ili početkom drugog, kad sam naišao na Hogarthov strip o Tarzanu, to je bilo tako očaravajuće iskustvo da sam počeo svjesno crtati sa željom da crtajući napravim nešto isto tako dobro. Jesam li u tome uspio, tko zna.” (Tomislav Buntak)

Slikar Tomislav Buntak rođen je 1971. u Zagrebu. Pohađao je srednju školu Obrazovni centar Nikole Tesle, smjer matematičar-informatičar. Godine 1989. nije primljen na slikarstvo na ALU u Zagrebu, pa je na jesenskom roku prošao prijamni na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu, gdje je diplomirao slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Predavao je likovnu umjetnost u zagrebačkoj 11. gimnaziji, bio je ravnatelj Centra za kulturu Maksimir u Zagrebu, a 2009. je postao dopredsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Godine 2010. postao je docent na Katedri za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Branko Franceschi (1959) istaknuti je likovni kritičar i kustos, autor brojnih problemskih izložbi u zemlji i inozemstvu, dugogodišnji voditelj Galerije “Miroslav Kraljević” u Zagrebu, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, te ravnatelj Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.