Skip to content

Singapur najskuplji grad na svijetu

Singapur je zadržao poziciju najskupljeg grada na svijetu i u ovogodišnjem istraživanju Economist Intelligence Unit (EIU) u kojem se među najskupljih deset našlo čak pet europskih gradova, na čelu s Parizom

singapur

Francuska je metropola zauzela drugo mjesto, norveško Oslo treće, švicarski Zuerich i Ženeva četvrto odnosno sedmo a Kopenhagen osmo mjesto na Economistovoj ljestvici najskupljih gradova svijeta.

Popis pet najskupljih gradova ostao je nepromijenjen u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, što je prava rijetkost, posebno s obzirom na pad cijena nafte na svjetskim tržištima i deflatorne pritiske na mnogim tržištima, citira BBC rezultate EIU-ova istraživanja.

Kretanja valutnih tečajeva i pad cijena nafte utjecali su na troškove života u nekoliko gradova pa je venezuelanski Caracas zbog slabije domaće valute bolivara potonuo s prošlogodišnjeg šestog na 130. mjesto na ovogodišnjoj ljestvici i sada je među najjeftinijim gradovima u svijetu.

Tako je Singapur prošle godine zamijenio na poziciji najskupljeg grada Tokio, koji se u ovogodišnjem istraživanju našao na 11. mjestu zbog slabijeg jena u odnosu na dolar i utjecaja deflacije na gospodarstvo.

Ovogodišnje istraživanje nije uzelo u obzir nedavni skok vrijednosti švicarskog franka. Kada bi se on uključio u analizu troškova, Zurich bi bio na vrhu popisa, upozoravaju u Economistu.

Istraživanje obuhvaća 133 grada širom svijeta a koristi New York kao bazu za usporedbu. Uspoređuju se troškovi više od 160 usluga i proizvoda, uključujući troškove hrane, odjeće i režija.

Utvrđeno je da je Singapur 11 posto skuplji od New Yorka kada su u pitanju osnovne namirnice. Zajedno sa Seulom također je najskuplje mjesto na svijetu za kupnju odjeće “s cijenama 50 posto većim nego u New Yorku”, prenosi BBC rezultate EIU-ova istraživanja. hrt, imago/Scherf