Maria Calasanz Ziesche: Konačna sloboda

Zdravo, Kraljice, Majko milosrđa, živote, slasti, ufanje naše… Nema katolika koji ne poznaje i nije molio ili pjevao čudesnu molitvu Salve Regina – Zdravo, Kraljice. No malo tko zna nešto o njezinu tvorcu, bl. Hermanu iz Reichenaua čija je neobična životna priča majstorski opisana u romanu Konačna sloboda

6361Konačna sloboda roman je o dirljivoj životnoj priči dječaka koji je sanjao velike stvari, život pun života i sreće, a morao se suočiti s bolešću, uzetošću, odbačenošću i patnjom. No, htio je biti slobodan pod svaku cijenu. Rođen u uglednoj plemićkoj obitelji von Altshausen u prvoj polovini 11. stoljeća, Herman je živio kao skromni benediktinski redovnik u samostanu u Reichenauu, na Bodenskom jezeru. Tu je otkrio riznicu talenata koje mu je Bog dao i koje je, umjesto očajavanja nad vlastitom sudbinom, odlučio umnožiti i pokušati biti sretan.

Imao je dva nadimka koja opisuju svu dramu i krajnost njegova života. Zbog uzetosti tijela zvali su ga Contractus – “Hromi”, a zbog genijalnosti njegova duha smatrali su ga Čudom svoga stoljeća. Usvojio je sve znanje svojega vremena, bio je velik teolog, astronom, matematičar, prirodoslovac, pjesnik, glazbenik i povjesničar, služio se mnogim jezicima uključujući arapski, grčki i latinski.

Hermanova životna priča zapravo je čudo Božje ljubavi i darežljivosti prema čovjeku do te mjere da je njegov život postao uzor i utjeha ljudima koji su ga okruživali. Njegova se patnja preobrazila u divnu priču o otkrivanju vlastitih talenata i nadarenosti, o ljudskom prijateljstvu te o ostvarenju najdubljih čežnja usprkos patnji i životnim ograničenjima.