Virunga i Kainova djeca su najbolji filmovi 11. ZagrebDoxa!

VirungaU dvorani 2 Cineplexxa Centra Kaptol u subotu su svečano proglašeni pobjednici 11. ZagrebDoxa.

Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji ide britanskom filmu Virunga Orlanda von Einsiedela. Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobila su dva filma, finski Vrtni ljubavnici redateljice Virpi Suutari i dansko-poljski Bolji život redateljice Hanne Polak.

U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat je osvojio mađarsko-francuski film Kainova djeca Marcella Geröa. Posebno priznanje dobio je Rus Damira Ibrahimovića i Eldara Emrića (BiH). Malim pečatom, za film autora mlađeg od 35 godina, nagrađen je mađarski Drugačija Mađarska – život jednog sela, fragmenti Dénesa Nagya. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobio je hrvatski Veruda – film o Bojanu redatelja Igora Bezinovića.

Najboljim Movies That Matter filmom proglašen je američki Rich Hill redatelja Tracy Droz Dragos i Andrewa Droz Palerma. Posebno priznanje u ovoj kategoriji je dobio film Virunga Orlanda von Einsiedela. Nagrada Teen Dox pripala je američkom filmu Djevojka na putu Jillian Schlesinger.

Posljednjeg festivalskog dana, sinoć u Cineplexxu Centra Kaptol, dodijeljena je HT nagrada publike 11. ZagrebDoxa Evi Kraljević za njezin debitantski film Lijepo mi je s tobom, znaš. Spomenuti film nastajao je u periodu od deset godina, a redateljica u njemu kamerom bilježi svoja druženja sa sestrom Mijom koja ima Downov sindrom.

Lijepo mi je s tobom, znaš je dobio najvišu prosječnu ocjenu 4,95. Drugoplasirani je britanski dokumentarac Virunga Orlanda von Einsiedela, pobjednički film 11. ZagrebDoxa, koji je dobio ocjenu 4,89. Trećeplasirani film prema glasovima publike je čileanski Vrijeme za čaj redatejice Maite Alberdi s ocjenom 4,8. mojtv.hr