Ubijen ruski opozicijski političar Boris Nemcov

U centru Moskve je ubijen ruski opozicijski političar Boris Nemcov. Ubojica je u poznatog političara ispalio četiri hica i pobjegao piše Ruski dnevnik

Boris Nemcov

Sa lica mjesta je za RIA Novosti dao izjavu član biroa federalnog političkog savjeta partije Nemcova “RTR-Parnas” Ilja Jašin: “Upravo ispred sebe, nažalost, vidim Borisov leš, na Velikom zamoskvoreckom mostu u Moskvi. Vidim tijelo i mnogo policije oko njega “, rekao je Jašin.

Vladimir Putin je izjavio da ovaj brutalni zločin djeluje isključivo kao naručena provokacija, javlja RIA Novosti.

Predsjednik Rusije naložio je Istražnom komitetu, Ministarstvu unutarnjih poslova i Federalne službe sigurnosti napraviti istražnu skupinu i da osobno kontroliraju tijek istrage, priopćio je novinarima Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. “Predsjednik RF izjavljuje najiskreniju sućut obitelji i prijateljima tragično preminulog Borisa Nemcova”, dodao je.

U trenutku ubojstva Nemcov je bio u društvu dvadesetčetvorogodišnje djevojke koja je doputovala iz Ukrajine, javlja agencija “Moskva” pozivajući se na riječi predstavnice MUP-a RF Jelene Aleksejeve. “Djevojka je u ovom trenutku na saslušanju u policijskoj postaji”, rekla je Aleksejeva.

Kopredsednik partije “RTR-Parnas” Boris Nemcov ubijen je u središtu Moskve pucnjevima u leđa. Ruski dnevnik, foto Ilia Shurov/wikipedia.org

Čelnici Europske unije, Njemačke i Francuske osudili su u subotu ubojstvo ruskog oporbenog političara Borisa Nemcova te zatražili hitnu istragu i otkrivanje počinitelja tog zločina

Šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini izrazila je “zgražanje zbog okrutnog ubojstva” ruskog oporbenog političara i bivšeg zamjenika premijera Nemcova, pozivajući ruske vlasti da provedu “sveobuhvatnu, brzu i transparentnu” istragu.

Nemcov je ubijen “neposredno prije prosvjeda koji je organizirao za 1. ožujka protiv učinaka gospodarske krize i sukoba u Ukrajini”, kazala je Mogherini.

Bio je “žestoki branitelj moderne, prosperitetne i demokratske Ruske Federacije, otvorene svijetu”, odala mu je počast Mogherini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je “konsternaciju kukavičkim ubojstvom” Nemcova i pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da “se pobrine da slučaj bude rasvijetljen a počinitelji kažnjeni”.

Francuski predsjednik Francois Hollande osudio je u subotu “odvratno ubojstvo” ruskog oporbenog političara, “hrabrog i neumornog branitelja demokracije te gorljivog borca protiv korupcije”.

Nemcov, glasni kritičar predsjednika Putina i ruske uloge u ratu u Ukrajini, ubijen je u petak kasno navečer usred Moskve u neposrednoj blizini Kremlja.

Pogođen je s četiri metka u leđa dok je bio u šetnji mostom preko rijeke Moskve s jednom Ukrajinkom koja u napadu nije ozlijeđena.

Nakon tog ubojstva u mafijaškom stilu koje je podsjetilo na kaotične devedesete godine prošlog stoljeća u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, službeni Kremlj je najavio temeljitu istragu i odbacio bilo kakvu umiješanost u zločin. Hina