Gledam dalje od Vlade, u budućnost

20150227 1

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u emisiji HRT-a Javna stvar kako su potrebni zakonski okviri da se postavi moratorij na ovrhu jedine nekretnine jer je RH po definiciji socijalna država. Poslala je prijedlog Ustavnom sudu da se razmotre članci Ovršnog zakona jer se radi o pravu na dom, osobito kad ta nekretnina svojom vrijednošću nadmašuje iznos duga. Želi da Vlada iznađe način kako da se postavi moratorij.

U vezi s obećanjem Udruzi Franak rekla je da je tek osmi dan u Uredu. Očekuje me nekoliko putovanja, naći ću se s njima 11.3. nakon posjeta New Yorku. Svoju ulogu smatram kao ulogu arbitra kako bi se poštovao pravni poredak, ali i jednakost građana pred zakonom. Ne bih iznosila stajalište o franku, htjela bih razgovarati sa svim relevantnim čimbenicima, rekla je Grabar-Kitarović.

Premijera Zorana Milanovića pozvala je u Ured jer je htjela da bude prvi, kao vođa Vlade. Htjela sam da bez obzira na kampanju prijeđemo preko nesuglasica ili vlastitog ega, da sjednemo zajedno i razgovaramo o pitanjima bitnima za državu – odlasku mladih, fondovima EU-a, blokiranima, franku itd., objasnila je.

To je pet tema za tematsku sjednicu Vlade, predložila sam da se nađu timovi i to dogovore. Svjesna sam ustavnih ovlasti, ali i odgovornosti prema građanima. Tražim od premijera i Vlade da iznesu plan mjera do kraja mandata, dodala je predsjednica.

Četiri od pet vaših prijedloga spominje se u prijedlogu EU-a. Najveći problem – nezaposlenost, pad broja zaposlenih… – pitao je voditelj emisije Goran Rotim. Gledam dalje od Vlade, u budućnost, odgovorila je predsjednica Grabar-Kitarović.

O zastupanju u Vijeću Europe nada se dogovoru s Vladom. Za premijerovu čestitku kaže da je “proliveno mlijeko”. Spremna sam razgovarati s njim bilo kad, bilo gdje, dodala je. HRT, Foto: Predrag Furdin/HRT