Tražit ću da zastupam Hrvatsku na tim sjednicama Europskog vijeća

0ebb669592f68

Predsjednica je potvrdila da će tražiti od premijera Zorana Milanovića da ponekad zastupa Hrvatsku na sjednicama Europskog vijeća u Bruxellesu. – Kad je tema koja se tiče mojih ustavnih ovlasti, kao što su vanjski poslovi, obrana ili nacionalna sigurnost, onda ću tražiti da zastupam Hrvatsku na tim sjednicama Europskog vijeća – rekla je predsjednica.

Kazala je da joj cilj mandata nije “prepucavanje” sa premijerom Milanovićem . – Mislim da su oni koji su u stanju prijeći preko vlastitog ega čvršći i pouzdaniji ljudi i da su veći političari – rekla je Grabar-Kitarović i dodala kako joj je svejedno gdje će razgovarati s Milanovićem, sve dok razgovaraju.

– Ako premijer Milanović i dalje bude odbijao razgovor, ja ću na njemu i dalje inzistirati i ustrajati. Vrlo sam uporna osoba. Pa razgovarajmo o našim razlikama ako u početku ne želimo razgovarati o onome što nam je zajedničko. Ali držim da je ono što nas povezuje puno čvršće od onog što nas razdvaja – kazala je predsjednica. Na pitanje može li Hrvatska imati koristi od prepucavanja koja smo vidjeli na relaciji Pantovčak – Banski dvori, Grabar-Kitarović ističe da je činjenica da ona ne može naređivati premijeru Milanoviću, ali da niti on ne može naređivati njoj.

– Moj cilj nije na sjednici Vlade napraviti neki skandal niti da to bude negativna sjednica. Upravo suprotno. Želim da to bude sjednica zajedništva kojom demonstriramo to jedno novo zajedništvo – kazala je predsjednica i dodala da zajednička sjednica Vlade može uroditi plodom. Foto: Patrik Macek/PIXSELL