Novi broj Glasa Koncila

gk tiskano v

gk tiskano v

Zagreb – “Sigurni smo da će nam olakšati prepoznavanje naših putova” – Tim su riječima, koje se odnose na bl. Alojzija kardinala Stepinca, a izgovorio ih je njegov nasljednik na stolici zagrebačkih nadbiskupa kardinal Josip Bozanić, naslovljeni naslovni slika i tekst u novome broju Glasa Koncila, 9. u tekućoj godini, s nadnevkom nedjelje 1. ožujka. Riječ je o izvještaju o početku molitvenoga hoda sa Stepinčevim moćima. Naime, u narednoj će godini dana moćnik s blaženikovim moćima barem na jedan dan boraviti u svakoj župi Zagrebačke nadbiskupije, a prva je tu čast u petak 20. veljače imala župa Svete Marije na Dolcu. Moći je iz zagrebačke prvostolnice u svečanoj procesiji prenio kardinal Bozanić.

U rubrici Komentar, urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, pod naslovom “Podcjenjivanje Predsjednice i njezine uloge”, analizira “novu vrstu medijskog zabavljanja akterima visoke politike, pri čemu gotovo ništa ne znači što se stvarno događa, već je jedino važno zaštititi interese”. Tim je manipulacijama cilj “ne samo ubiti svaki tračak nade” koja se pojavila stupanjem na scenu nove Predsjednice, nego i “zacementirati urušavanje gospodarstva i opće slabljenje hrvatskoga naroda”. Dakako, te se riječi poglavito odnose na pismo Predsjednice predsjedniku vlade i na njegov odgovor. Urednik Miklenić između ostaloga, spominjući i ulogu različitih medijskih i “stručnih” analitičara, zaključuje: “Svi koji osporavaju Predsjednici zauzimanje za opće dobro, za bolje funkcioniranje hrvatskih društvenih institucija, pa tako i Vlade RH, za nužni zaokret u hrvatskom gospodarstvu i slično, zapravo se svrstavaju među one koji žele da Hrvatska i dalje tone i slabi”.

Među izvještajima i vijestima iz Crkve u Hrvatskoj ističe se susret članova Stalnoga vijeća HBK-a s poglavaricama članicama Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, a tema je bila pojava suvremenoga ropstva – trgovina ljudima. Što se tiče zasjedanja Stalnoga vijeća HBK-a, tjednik prenosi priopćenje u kojemu se, između ostaloga, ističe “zabrinutost zbog neprimjerenog pristupa naše javne televizije u prenošenju događaja od nacionalnog značenja”. Glas Koncila također prenosi reakciju udruge GROZD na niz tribina u zagrebačkim gimnazijama, na kojima se, bez znanja roditelja, promiče sporno cjepivo protiv HPV-a. Kad je riječ o izvještajima iz Crkve u svijetu, pozornost privlače dva susreta pape Franje, s ukrajinskim biskupima i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kroz rubriku Intervju u novome broju Glasa Koncila progovara isusovac i umjetnik Zdenko Vidović. Osim o umjetnosti općenito, o njezinoj transcendentalnosti, kao i o specifičnostima sakralne umjetnosti, sugovornik progovara i o redovništvu. Posebno je pri tom zanimljiva činjenica da sugovornik spada među one malobrojne redovnike koji nisu svećenici, a koji se obično nazivaju časnom braćom.

U rubrici Susret u Godini posvećenoga života u novome broju o svojemu pozivu, pod naslovom “Neobičan put prema redovništvu”, progovara o. Ivan Radeljak, franjevac konventualac koji vodi Dom sv. Antuna u Zagrebu, u kojemu djeluju pučka kuhinja i dom za studente slabijeg imovinskog stanja, kao i Dom za stare i nemoćne “Sv. Maksimilijan Kolbe”.

U nastojanju da poprati događaje i procese koji su važni za opće dobro i za budućnost, Glas Koncila je svojim čitateljima ponudio prilog o javnoj raspravi (ili bolje reći o izigravanju javne rasprave) o izmjenama Obiteljskoga zakona, nakon što je neke njegove dijelove Ustavni sud proglasio neustavnima. Tekst nosi znakoviti naslov: “Ministarstvo još jednom izigrava demokraciju”.

Pjesmom o ljudima koji su “zaljubljeni u slobodu i pradjedovsku vjeru” započinje reportaža koja predstavlja očito vrlo živu župnu zajednicu sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu. U reportaži se isprepliću ljepote Slavonije i života u njoj sa suvremenim ugrozama kao što su nebriga za selo i seljaka koja sada rezultira novim valom iseljavanja s rodne grude. Mladi suradnici i suradnice Glasa Koncila na svojim su stranicama svojim vršnjacima ponudili promišljanja o vjernosti u ljubavi, poglavito u bračnoj ljubavi.

Neki su velikani svojim življenjem zadužili buduće naraštaje da ih se sjećaju i da nasljeduju njihov uzor, a zbog stjecaja okolnosti postoji opasnost da u Hrvatskoj padnu u zaborav. U tom smislu Glas Koncila u br. 9. u 2015. godini donosi dva zanimljiva teksta. Jedan je izvještaj o otkrivanju spomen-obilježja u čast sluge Božjega o. Pelbarta Ladislava Lukacza, mađarskog franjevca i mučenika komunističke diktature koji je rođen u Bistrancima, a kršten je u valpovačkoj župnoj crkvi gdje je postavljena spomen-ploča. Drugi je prilog posvećen službenici Božjoj s. Ani Mariji Marović, redovnici rođenoj 1815. u Veneciji, od roditelja Hrvata koji su se onamo doselili iz Boke Kotorske. IKA, GK