Dani frankofonije: Lyon / Guignol, vječni lutak iz Lyona

guignol

guignolDana frankofonije: Lyon / Guignol, vječni lutak iz Lyona
GMV Palača Herzer, Varaždin

Varaždin – Srijeda u Muzeju, u ožujku, započinje programom u sklopu Dana frankofonije i sadržajima vezanima uz Lyon, jedan od najvećih francuskih gradova. U prvome dijelu predstavljaju se glavne kulturne i povijesne značajke Lyona, nekoć tekstilnog središta za proizvodnju svile, a danas i važnog prometnog čvorišta, sjedišta Interpola, gastronomskog centra vina i sira i grada čija je očuvana jezgra na UNESCO-ovu popisu zaštićene kulturne baštine. Riječ je i o gradu iz kojega su potekle mnoge poznate osobe, kao što je tvorac tkalačkoga stroja s bušenim karticama J. M. Jacquard, izumitelji kinematografa braća Lumière, matematičar i fizičar A. M. Ampère te pisac nadaleko poznatog Malog princa A. de Saint-Exupéry.

U Lyonu je nastao i Guignol, lutkarski lik sazdan na temelju Pulcinelle iz talijanske komedije dell’arte početkom 19. stoljeća, po kojemu su kasnije nazvane sve ručne lutke toga tipa (ginjole) kojima se upravlja prstima iznutra. O vječnoj i neprolaznoj slavi svjetski poznatoga Guignola bit će riječi u drugom dijelu događanja.

Program se u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) priređuje 4. 3. 2015. godine, od 19 sati, a suorganizator je Francuski klub Varaždin. Ulaz je besplatan.