Skip to content

Apostolski nuncij posjetio Sveučilište u Zagrebu

Nuncij D’Errico iznio je svoje viđenje uloge sveučilišta, osobito Sveučilišta u Zagrebu, u izgradnji hrvatskoga društva i kulture

nuncij

Zagreb – Sveučilište u Zagrebu posjetio je u utorak 24. veljače apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico. U Rektoratu ga je primio rektor prof. dr. sc. Damir Boras sa svojim suradnicima: prorektoricom za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivanom Čuković-Bagić, prorektorom za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Milošem Judašem i prorektorom za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta red. prof. art. Mladenom Janjaninom te prof. dr. sc. Tončijem Matulićem, dekanom Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta, posebnim savjetnikom za međukulturnu razmjenu i dijalog, i izv. prof. dr. sc. Damirom Knjazom, dekanom Kineziološkoga fakulteta, posebnim savjetnikom za društvene komunikacije i sport, objavljeno je na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon kurtoaznih pozdravnih riječi i razmjene prigodnih darova, susret se nastavio u srdačnom i prijateljskom razgovoru. Nuncij D’Errico uvodno je iznio svoje viđenje uloge sveučilišta, osobito Sveučilišta u Zagrebu, u izgradnji hrvatskoga društva i kulture. Zahvalio je na njegovanju dobrih unutarsveučilišnih odnosa, napose s Katoličkim bogoslovnim fakultetom i s mjesnom Crkvom. Istaknuo je da među ključnim zadaćama Sveučilišta, osim općepoznatih istraživačkih i nastavnih, svakako treba njegovati promicanje dijaloga, snošljivosti, pluralizma i otvorenosti kao važnih vrijednosnih elemenata kulturne formacije budućih završenih stručnjaka.

Na njegove je idejne poticaje rektor Boras iznio svoje viđenje koje se u odnosu na ulogu Sveučilišta u Zagrebu, kao najstarijega, najvećega i najproduktivnijega hrvatskoga visokog učilišta, sasvim podudara s iznijetim pogledima i očekivanjima.

Nakon što su i drugi sudionici susreta iznijeli svoja osobna i profesionalna zapažanja, u razgovoru su se otvorila mnoga važna pitanja za hrvatsko društvo koja u sadašnjemu povijesnomu trenutku zahtijevaju odgovarajuće odgovore. U traženju takvih odgovora nezamjenjivu ulogu ima akademska zajednica, koja se treba istaknuti i na planu zauzimanja i promicanja autentičnih humanih vrijednosti. U tome od Crkve može očekivati bezuvjetnu potporu i pomoć.

Na kraju razgovora, osim zahvala za posjet i gostoprimstvo, obostrano je iskazana dobra volja za novim susretima i razgovorima. (IKA, foto unizg.hr)