Brleci izlažu u prvoj hrvatskoj dječjoj galeriji

Lara Brlek

Prva hrvatska dječja galerija, u kKubu kulture Križevci nastavlja s radom

Lara Brlek

U petak 27.02. otvara se prva samostalna izložba brata i sestre Lare i Luke Brlek pod nazivom Brleci. Otvorenje izložbe je u 20 sati, a izložba ostaje otvorena do 14.03.2015.

Brleki

Dva umjetnika, Lara i Luka Brlek, dva oprečna svijeta u likovnom pristupu, svaki karakterističan i na svoj način osebujan i originalan. Na izložbi ovog dinamičnog dua možemo vidjeti bogatstvo koje nam pruža dječji likovni izraz. Bogatstvo valera, neočekivani kolorit, čistoću i nepredvidivost govora crte.

Luka djeluje nagonski, gotovo impulzivno dok je Lara analitičar i preispituje mogućnosti materijala s kojim u datom trenutku radi.

Larini radovi otkrivaju nam estetski senzibiliziranu, osjetljivu i vizualno radoznalu osobu što se najbolje vidi u istraživanju različitih mogućnosti korištenja primarnih i sekundarnih boja.

Tome u prilog govori proširen opseg njene pažnje usmjerene na mogućnosti boje i materijala sa kojima radi. U Larinom slučaju to je uglavnom suhi pastel koji je naša mala umjetnica u pojedinim trenucima iskoristila do maksimuma i time pokazala likovnu i vizualnu zrelost daleko iznad svojih godina.

Luka priča crtom i u svakom potezu prikazuje dječačku zaigranost, emociju, iskrenost te spontanost što je prijeko potrebno da bi se napravilo umjetničko djelo.

Pregibi crta različitog toka i karaktera koji postaju dijelom nedoslovnih osobnih značenja izražavaju spontanost ali i svijest o vlastitim sposobnostima u likovnom području.

Impuls i sposobnost da uhvati taj poseban trenutak glavne su Lukine vrline po kojima se njegovi radovi izdvajaju od ostalih bliskih vršnjaka njegovih godina.

Naš dinamični duo zajedno je po godinama tek jedva punoljetan što dodatno otvara nove percepcije i otkriva nam bogatstvo empatije koje posjeduju i samo nam ostaje zamisliti do koje će razine njihov likovni izričaj rasti u godinama koje slijede.

Igor Brkić, ak.kipar-prof. likovne kulture

Lara Brlek rođenaje 2006 godine u Koprivnici učenica je trećeg razreda. Luka Brlek rođen je 2005 godine i učenik je četvrtog razreda. Žive u Križevcima i učenici su OŠ „vladimir Nazor” Križevci, sve igre ovog dinamičnog dua svode se na crtanje, oblikovanje i ostale vidove kreativnog izražavanja.Više od dvije godine svaku subotu provode u školi crtanja i slikanja koja se održava u prostorijama Kluba kulture Križevci.

Luka Brlek