32727Zagreb – Novi, prvi ovogodišnji broj lista bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu “Vjesnika biskupa Langa” donosi obilje bogato ilustriranih tekstova vezanih za biskupa Langa, život i rad bogoslova te vjerskih tema pod geslom “Crkva – svjetlo Kristovo u svijetu”.

U povodu 90. obljetnice svetačke smrti sluge Božjega biskupa Josipa Langa prilog nadahnut njegovim riječima “Kako se lako trpi kada se prima Isusa u sv. pričesti” pripremio je rektor bogoslovije vlč. Anđelko Košćak.

Uz Godinu posvećenog života ovaj broj Vjesnika donosi pismo biskupa Langa upućeno redovnicima naslovljeno “Budite poput sv. Oca Franje serafini na zemlji pred Presvetim”. Uz 100. obljetnicu smrti hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca rektor Košćak priredio je pregled suradnje maestra s Glazbenim pjevačkim društvom bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa “Vijenac”. Tu je i prilog o djelovanju bolnice za ranjene vojnike Prvoga svjetskog rata u sklopu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, također iz rektorova pera.

Bogoslov Luka Brešić iz Rima osvrće se na Izvanrednu biskupsku sinodu o obitelji koja je održana u listopadu 2014. godine u Vatikanu. “Jedinstvo Crkve utemeljeno na istini” naslov je teksta u kojem teološko razmišljanje sa čitateljima dijeli prof. dr. Ivan Bodrožić.

Bogoslov Ivan Ereiz autor je dva intervjua u ovom broju Vjesnika. U prvom je intervjuirao đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića. Uz pojedinosti iz pastoralnog, profesorskog i odgajateljskog rada, nadbiskup Hranić govori i o braku kao temeljnoj zajednici društva, teškoj ekonomskoj krizi koja dovodi do iseljavanja te o odgoji mladeži. Nadbiskup govori i o vjeronauku u školi te ističe kako je “temelj vjeronauka u školi duboka svijest Crkve da ona na taj način pridonosi razvoju mladoga čovjeka u ‘nesigurnom’ društvu kakvo je naše”.

Drugi sugovornik je novi odgojitelj u bogosloviji vlč. Ivica Cujzek koji govori o svom odzivu na poziv, prvim pastoralnim koracima, te “povratku” u bogosloviju. Ističe kako je dužnost odgojitelja velika odgovornost, jer se bogoslovi ne školuju za nekakve posebne ljude, nego za svećenike koji će ići k narodu, živjeti s njim i nositi njegove radosti i tegobe.

Temu ovog broja Vjesnika tumači vlč. Hrvoje Damiš iz Rima u tekstu “Utemeljenost Crkve”. O Crkvi kao “mjestu susreta Boga i čovjeka” kratke misli podijelili su bogoslovi.

Mons. prof. dr. Nediljko Ante Ančić piše o “poslanju Crkve u svijetu”. U tekstu “Blažena Djevica Marija – ikona i uzor Crkve” bogoslov Krunoslav Kolar opisuje neka od časnih imena kojima Crkva zaziva i časti Mariju, majku Kristovu. O “zajedničkom hodu u vjeri” kao “smislu života u Crkvi” piše prof. dr. mons. Bernhard Körner iz Graza. O župi kao temeljnoj teritorijalnoj jedinici Crkve piše bogoslov Danijel Hačko, dok primjer o životu zagrebačke župe sv. Pavla Apostola u Retkovcu donosi đakon Dominik Glasnović. Izazove vjernika laika u evangelizacijskom poslanju tumači Ivan Petrović, a o suradnji laika i klerika piše Ivan Trpimir Lozić. Primjer osamnaesteročlane obitelji Vukašinović iz župe Velika u kojoj se svijetlim primjerom pokazuje da je “Obitelj, Crkva u malom” donosi bogoslov Hrvoje Zovko. O “ulozi vjernika laika u politici” te o ulozi Crkve u politici pišu Toni Potrebić i Dario Kral. Svoja razmišljanja o “privlačnosti i potrebi kršćanskog svjedočenja” u današnje doba predstavlja bogoslov Branimir Šarić. Kraćim, zanimljivo ilustriranim tekstovima iz bogoslovskog života predstavljaju se bogoslovi prve i pete godine studija. O bl. Alojziju Stepincu i aktualnosti njegovog suobličavanja Kristu piše Dario Kral. Bogato ilustrirana “Kronika” donosi pregled jesenskih i zimskih događaja 2014. godine. Sjećanje na preminulu s. Mariju Augustu Bubalo, koja je više od četrdeset godina svojim radom i molitvom izlazila u susret dobrotom srca, dolazi iz pera rektora Košćaka. Na kraju prvog broja Vjesnika biskupa Langa u 2015. godini, objavljeni su pjesnički uradci i to pjesma u prozi “Život vrijedan življenja” bogoslova Kristijana Tušeka te pjesma “Crkva” vlč. Ivana Lastovčića. IKA

 

Leave a Reply