Rimac usporedio našu predsjednicu s Gadafijem

umre 01

Zaoštravanje odnosa između Pantovčaka i Banskih dvora, dopisivanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića i zahtjev za Vladinu ostavku bila je tema u emisiji HRA ‘U mreži prvoga’. Gosti emisije su politički analitičar Ivan Rimac, Peđa Grbin iz SDP-a i Miro Kovač iz HDZ-a

umre 01

“Cilj svega je unošenje kaosa u politički sustav”

Ivan Rimac je kazao kako se radi o “normalnoj eskalaciji loših odnosa koji se temelji na razilaženjima dviju najvećih stranki”.

“U paljbi priopćenja obje strane se ponašaju kao da smatraju da druga strana ne bi trebala postojati. Cilj svega je unošenje kaosa u politički sustav. Vlada ne podnosi račun Predsjedniku RH, nego Saboru, a u Saboru postoji samo rat dizanja ruku. Ovo sve liči na šator i na upravljanje državom iz šatora. Ovo nije Libija, a predsjednica nije Gadafi”, poručio je Rimac. S druge strane, savjetovao je premijeru da se “ne ponaša kao drugi jarac na brvnu i održi sjednicu Vlade” s predsjednicom Republike. Smatra da će u cijeloj ovoj priči izgubiti građani, jer ovo nije način da se država uredi na njihovu dobrobit.

Miro Kovač kazao je kako Milanović nema hrabrosti odbiti zajedničku sjednicu Vlade.

“Predsjednica nije pozvala na ostavku nego iznijela prijedlog”, kazao je Kovač.

Peđa Grbin je kazao kako je iznenađen što su odnosi napeti, jer je Vlada od početka pokušala pomoći predsjednici da ostvari svoja predizborna obećanja.

“Prva točka premijerovog pisma je poziv predsjednici na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se definirali odnosi Vlade i predsjednice koja je zaboravila da više nismo u polupredsjedničkom sustavu”, dodao je. Kazao je kako SDP od Predsjednice očekuje da se ponaša kao Predsjednica.

Miro Kovač kazao je kako je sve počelo nakon izborne noći kada se počelo predsjednicu “šutirati”. “Predsjednica ima pravo sazvati sjednicu Vlade i zatražiti izvješće o gospodarskom stanju, a premijer bi joj morao to omogućiti. Neka se na sjednici Vlade prezentira što se još može učiniti prije parlamentarnih izbora”, kazao je. Smatra kako se radi o dijalogu oštrijeg tona i očekuje da će se sjednica Vlade održati.

Na kraju emisije Rimac je kazao kako će u cijeloj situaciji građani izgubiti povjerenje u političare i politički sustav. Izvor: narod.hr/hrt, foto hrt