85. rođendan prelata mons. Vladimira Stankovića

32732

32732Zagreb, – Prelatu mons. Vladimiru Stankoviću uz 85. rođendan 24. veljače su na zagrebački Kaptol upućene čestitke iz njegove rodne Kutine, a uime Sisačke biskupije uputio ih je i biskup Vlado Košić. Trajne veze s rodnom Moslavinom i Siskom gdje je već u mladosti započeo svoju bogatu vjersku službu zadržao je do danas. Rođen je u Kutini 24. veljače 1930. godine gdje je 1956. godine u župnoj crkvi BDM Snježne slavio i mladu misu. Službovao je kao kapelan od 1957. godine u župi Uzvišenja sv. Križa u Sisku, a u tom gradu 1961. godine imenovan je župnikom novoutemeljene župe Pohoda BDM. Jedan je i od utemeljitelja Zaklade za stipendiranje studenata Sisačke biskupije koja nosi ime sluge Božjeg Ivana Bonifacija Pavletića. Obnašao je brojne dužnosti posebno u djelokrugu Zagrebačke nadbiskupije i općenito Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Bio je bliski suradnik zagrebačkim nadbiskupima i kardinalima Franji Šeperu, Franji Kuhariću i Josipu Bozaniću, a tri desetljeća bio je i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. U najtežim danima Domovinskog rata ravnatelj je Hrvatskog Caritasa. Bio je, 1998. godine, predsjednik Odbora za posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, te na čelu obnove Stepinčeve katedrale.

Objavio je više zapaženih knjiga i brojne članke, donoseći i prve vijesti s Drugoga vatikanskog koncila. I danas ne miruje. Ovih dana jednim rukopisom podsjetio je na 100. obljetnicu rođenja i 25. obljetnicu smrti, kako kaže svog Moslavca mons. Josipa Borošaka iz Osekova, inače prebendara u bazilici Sv. Petra u Vatikanu, a poslije II. svjetskog rata posebno zauzetog za hrvatske izbjeglice u Italiji. Godine 2008. primio je Nagradu za životno djelo Grada Kutine, a rođendansku čestitku mons. Stankoviću sa zahvalnošću za doprinos razvoju grada uputio je i kutinski gradonačelnik Andrija Rudić.

U petak 27. veljače u 16.30 sati, mons. Vladimir Stanković bit će prvi gost u emisiji serijala “Na putu brata Bonifacija” koja će se emitirati na Radio Moslavini, a uz započeti službeni postupak za proglašenje blaženim toga moslavačkog postolara i redovnika Družbe Sinova Bezgrešne. (IKA)