Bez obzira na sankcije, hrvatski investitori zainteresirani su za investicije u rusku ekonomiju. Do tog rezultata došli su sudionici Rusko-hrvatskog investicijskog foruma u Moskvi. Konkretno govoreći, robni promet u 2014. između Rusije I Hrvatske povećao se za 12%. Prema podacima ruskog Ministarstva ekonomije, postoji potencijal za još daljnji rast piše Ruski dnevnik

konfer

Hrvatski investitori zainteresirani su da investiraju u rusku ekonomiju, bez obzira na sankcije. Do toga zaključka došli su sudionici Rusko-hrvatskog investicijskog foruma u Moskvi. Prema riječima Ivana Vrdoljaka, ministra ekonomije Hrvatske, novi forum se pokazao kao najreprezentativniji tijekom svih godina ekonomske suradnje Rusije i Hrvatske. ”Za hrvatske kompanije Rusija je važna kako sama po sebi, tako kao i komponenta ogromnog euroazijskog tržišta”, izjavio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Zbog toga su, prema riječima Igora Pokaza, veleposlanika Hrvatske u Rusiji, u Moskvu doputovali biznismeni, koji rade u najrazličitijim sferama. Oni nisu spremni ne samo ”sačuvati svoje pozicije, nego i razviti nove pravce”.

Kako je u svojem nastupu izjavio Sergej Karaulov, zamjenik direktora Odjela država Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija ruskog Ministarstva ekonomije, zbog djelovanja sankcija Rusiji se smanjio robni promet u 2014. s europskim partnerima. ”Protekla 2014. nije bila jednostavna za rusku ekonomiju, ograničavajuće mjere napravile su svoj utjecaj, isto i slabljenje valute na pozadini smanjenja cijena nafte”, izjavio je Karaulov. Konkretno, robni promet Rusije smanjio se sa svim državama, prema njegovim riječima, za 7% i iznosi 770 milijardi dolara. Ipak, količina robnog prometa s Hrvatskom narasla je u 2014. za 12% i iznosi 2 milijarde dolara.
Prema podacima ruskog Ministarstva ekonomije, ruski izvoz u Hrvatsku bitno se povećao u 2014. ”Investicijska sfera – to je cesta s dvosmjernim prometom, jer je početkom 2015. u Hrvatskoj prikupljeno 47 milijuna dolara ruskih investicija, uključujući sredstva najvećih ruskih kompanija (Lukoil, Tehmašpromeksport, Silovie mašini)”, izjavio je Sergej Karaulov. Štoviše, od početka 2013. u Hrvatskoj radi Sberbank, najveća ruska banka. U ruskoj ekonomiji je, sa svoje strane, krajem 2014. prikupljeno 25 milijuna dolara hrvatskih investicija. Prema mišljenju Sergeja Karaulova, privlačenje hrvatskih investitora postalo je rezultat dugoročnog rada ruske vlade za stvaranje povoljne poduzetničke atmosfere. Ti napori su opravdani. Konkretno, u rejtingu Doing Business Rusija se podigla za 30 mjesta.

Kako je izjavio na otvaranju foruma Sergej Katirin, predsjednik rusko Trgovinsko-industrijske komore, zanimanje za uzajamnu aktivnost između hrvatske i ruske delegacije je jako visoko, o čemu svjedoči mnogobrojnost hrvatske poslovne delegacije i značajan broj ruskih članova foruma. Sveukupno, na forumu je sudjelovalo oko 150 hrvatskih i 250 ruskih poduzetnika, koji su predstavljali najrazličitije sektore, uključujući građevinu, poljoprivredu, brodogradnju, energetiku, transport, turizam i farmaciju. ”Za biznis je isto važno da i hrvatske, i ruske državne strukture podržavaju težnju poduzetnika da se ostvari suradnja, koja bi i jednoj i drugoj strani bila korisna”, izjavio je Ivan Vrdoljak. Ruski dnevnik, foto: Ekaterina Turiševa