Umirovljena medicinska sestra iz očne ambulante virovitičke bolnice Helena Ratić kazala je na suđenju predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata Ivici Babiću da je krunski svjedok tužiteljstva, oftamolog Mijo Fett, lagao kada je rekao da je Babić status vojnog invalida dobio temeljem krivotvorene dokumentacije

PXL babic

Svjedokinja, Fettova bivša suradnica, koja tvrdi da je Babiću radila nalaze vidnog polja, posvjedočila je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu da ju nitko od liječnika nikada nije tražio da na nalaze nekog pacijenta upiše podatke druge osobe.

Temeljem ranijeg Fettovog iskaza, da je Babiću na njegov zahtjev izdao krivotvorenu liječničku dokumentaciju koristeći nalaze drugih pacijenata, tužiteljstvo Babića tereti za ratno profiterstvo. Tvrde da je smetnje vida koje je navodno imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za gotovo 768 tisuća kuna.

Sigurno je da je na svakom od nalaza rađena dijagnostika upravo za dr. Babića, posvjedočila je Helena Ratić.

U optužnici podignutoj sredinom travnja, a potvrđenoj krajem svibnja prošle godine, tužiteljstvo tvrdi da je Babić u prosincu 1995. zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira ju, kako bi proizlazilo da je “1990. i početkom 1992. imao stopostotni vid na oba oka”.
Tužiteljstvo tvrdi da je Babić kivotvorenu dokumentaciju u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca.

Na temelju lažne dokumentacije, tvrdi tužiteljstvo, u veljači 1996. izdano mu je rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida temeljem koje je sve do kraja ožujka prošle godine primao razna imovinska prava. Među ostalim na svakoj su mu plaći obračunavani manji iznosi poreza i prireza, a štetu koju je napravio državnom proračunu tužiteljstvo je procijenilo na najmanje 767.880 kuna.

Šef liječničkog sindikata, koji je krajem 2013. pokrenuo štrajk prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, od početka tvrdi da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret piše HRT. foto: Pixsell