Godinu dana nakon bijega iz Ukrajine, malo se zna o sudbini bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, a glasinama da je uzeo rusko državljanstvo, pao u depresiju i odao se alkoholu pridonosi šutnja Kremlja o njegovu životu u Rusiji

janukovic

Janukovič je pobjegao iz Kijeva 21. veljače 2014., kada su snage reda otvarale vatru pravim mecima na proeuropske prosvjednike na Majdanu koji su zahtijevali njegovu ostavku.
Utočište je najprije našao na istoku Ukrajine, u središtu svog biračkog tijela. Bježeći preko Harkiva i poluotoka Krima koji je Rusija kasnije pripojila, zatim preko Luhanska i Donecka, danas središta dviju samoproglašenih separatističkih republika, Janukovič se najprije sklonio u Rostovu na Donu na jugu Rusije.

“Otvoreno govorim: Janukovič je tražio da ga povedemo u Rusiju i mi smo to učinili”, priznao je nekoliko mjeseci poslije ruski predsjednik Vladimir Putin.
Novi ukrajinski parlament smijenio ga je s dužnosti, pravosuđe optužilo za smrt 82 prosvjednika, a on je u Rusiji održao nekoliko konferencija za novinare i pozivao Putina da pošalje vojsku na istok Ukrajine gdje izbija krvavi oružani sukob.

Nova vlada u kijevu optužila ga je da financira rusku pobunu.

Putin je javno ocijenio da Janukovič “nema političke budućnosti”, a svrgnuti je predsjednik krajem svibnja sam objavio da “poštuje izbor” ukrajinskog naroda koji je birao Petra Porošenka za novog šefa države.

Bila je to njegova posljednja izjava novinarima.

“Janukovič je nestao u povijesti. Bolje rečeno, pobjegao je”, ocjenjuje ruski analitičar Aleksandar Konovalov, predsjednik Instituta za strateške studije.

Oleg Mitvol, bivši dužnosnik u moskovskoj regiji otkrio je ruskim medijima da mu je Janukovič susjed i da je imanje i vilu koju je kupio platio 45,6 milijuna eura.
Smješten nedaleko od Kremlja, Janukovičev novi dom ima tek dva hektara parka po čemu daleko zaostaje za luksuznom kijevskom palačom sa 140 hektara “okućnice” i privatnim igralištem za golf u kojoj je živio do bijega, a danas je postala “muzej korupcije”.

Bivši ukrajinski predsjednik, iako je formalno još u braku, živi sa sestrom svoje bivše kuharice s kojom je bio u vezi i prije bijega.

Dio ukrajinskog tiska tvrdi da je potonuo u alkohol i depresiju.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je Janukovič dobio rusko državljanstvo, što Kremlj nije nikada potvrdio.

Neki stručnjaci tvrde da je Rusija pružila utočište Janukoviču, ali ga ne podržava, već samo tolerira.

S približavanjem godišnjice njegova pada, ruske državne televizije objavile su reportaže o bivšem predsjedniku u kojem su isticale njegove pogreške i navodne zločine, što je preokret jer je prije bio prikazivan kao žrtva državnog udara.

“Reklo bi se da Rusija počinje kampanju ocrnjivanja Janukoviča. Sve se više čini da je on ruski taoc, a ne ugledni gost”, kaže analitičar Konstatin Kalačev.

Bivši predsjednik, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica, “više ne može biti korišten ni u ukrajinskoj krizi niti za rusku propagandu. Postao je beskoristan: u opasnosti je da ga Rusija izruči kada to njoj bude odgovaralo”, predviđa Kalačev. Hina