Skip to content

Srpska arhitektura gostuje u Beču

Parlament Dragiša Brašovan  Arhiv Muzeja suvremene umjetnosti

Ringturm, Beč
18. veljače – 2. travnja 2015.

Bečki izložbeni prostor Ringturm u okviru svog ciklusa pod nazivom „Arhitektura u Ringturmu” unutar kojeg je prethodnih godina već ugostio arhitektonska postignuća Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, od 18. veljače do 2. travnja ove godine predstavlja izložbu pod nazivom “Srbija – grad kao regionalni kontekst za arhitekturu”.

Na 64 panoa predstavljene su građevine iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Užica, Čačka, Valjeva, Vrnjačke Banje i Jagodine.

Prikazana arhitektonska djela nastalu su 1920-ih i 1930-ih godina te u razdoblju od 1945. do 1980. tj. za vrijeme Titove Jugoslavije.

Gotove sve istinske ikone stambenih i upravnih zgrada potječu upravo iz socijalističkih vremena i nastalu su u duhu klasične moderne koju je tadašnji državni aparat smatrao prikladnom. Ovaj je odluka jugoslovenske vlasti zapravo bila i glavni razlog zbog kojeg se građevinska kultura Jugoslavije, a time i Srbije, uveliko razlikovala od razvoja u ostalim zemljama takozvanog Istočnog bloka.

Neki od najpoznatijih srpskih arhitekata toga vremena bilu su i Nikola Dobrović, Dragiša Brašovan, Branislav Kojić, Milan Zloković, Ivo Antić, Aleksej Brkić, Milorad Matsura te Bogdan Bogdanović koji je zaslužan za uređenje Beogradskog glavnog groblja te mnogobrojne socijalističke spomenike diljem bivše Jugoslavije.

Muzej zrakoplovstva Beograd Ivan Štraus  Adolph Stiller

Optimized by Optimole