Harem – Predstava u režiji I.L. Leme u HNK Zadar

harem 3

KAZALIŠTE MORUZGVA
Ana Tonković Dolenčić
HAREM
režija: Ivan Leo Lemo
scenografija: Vesna Režić
oblikovanje svjetla: Willem Miličević

igraju: Nela Kocsis, Barbara Vicković, Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić

U utorak 24. veljače u 20 sati nastavlja se Sezona 2014. / 2015. Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Kao predstava u pretplati, još na samom početku ove sezone, kao jedna od najatraktivnijih najavljena je predstava HAREM. Redateljsko ostvarenje Ivana Lea Leme na tekst Ane Tonković Dolenčić na daske donosi četiri izvrsne hrvatske glumice – Barbaru Vicković, Petru Dugandžić, Eciju Ojdanić i Nelu Kocsis.

harem 1

Predstava se bavi kritikom patrijarhata koji još uvijek poprima nova lica i načine, čak i u društvima koja nazivamo liberalnim i razvijenim. Donosi i dijalog islamske i kršćanske kulture, pronalazeći sličnosti i nadilazeći razlike suosjećanjem, tolerancijom, prepoznavanjem i prihvaćanjem. Korespondira i s današnjim vremenom u kojem su ljudi požudom, konzumerizmom i konformizmom sami sebe zatočili u svojevrsni harem našeg doba.

HAREM je predstava o raznim haremima. O haremima za koje se zna da su haremi, ali i o onima za koje se na prvi pogled ne bi reklo da su haremi, odnosno zatvori za žene podređene muškarcu. Predstavu čini nekoliko priča, povezanih nitima sudbine koje pletu svoj uzročno-posljedični ćilim kroz živote i kulture, kroz povijesna razdoblja, umove i srca.

harem 2