Bečki festival harmonike ni ove godine ne posustaje

Maria Kalaniemi Elina Brotherus

16. izdanje festivala s ukupno 50 događanja

Maria Kalaniemi  Elina Brotherus

Osnivanjem međunarodnog „Akkordeonfestivala” 2000. godine Bečani su željeli dokazati da harmonika nije samo instrument folklora, kako je mnogi doživljavaju, nego koliki je zapravo njezin žanrovski raspon.

Ovogodišnji 16. po redu festival, u čijim će koncertima bečka publika moći uživati od 21. veljače do 22. ožujka, ponudit će tako mnogobrojnim svjetskim virtuozima na harmonici mogućnost da svoj instrument prikažu u pravom svjetlu.

Samo za usporednu, prvi je Akkordeonfestival obuhvaćao 12 događaja na sedam različitih lokacija, a ovogodišnji je nakon 16 godina staža proširen na čak 50 događanje i 30 dana.

Ovogodišnje je težište festivala posvećeno glazbenicama i njihovom stvaralaštvu, a posjetitelji će moći uživati u koncertima svjetskih poznatih harmonikašica kao što su Finkinja Maria Kalaniemi, Brazilijanka Livia Mattos, Austrijanka Wendi Gessner te petnaestočlana ženska skupina „Quetschenweiber” iz Njemačke.

Jedan od nezaobilaznih dijelova festivala su i nedjeljne matineje nijemih filmova popraćene zvucima harmonike, a zanimljiv je i dio programa koji spaja glazbu i književnost. Komadima Franza Schuberta tako će biti pridruženi tekstovi književnih velikana njemačkog govornog područja kao što su Thomas Bernhard, Franz Kafka ili Thomas Mann.

Iz naše se regije posebno ističe veliki broj glazbenika iz Srbije, a Bečane očekuju nastupi profesora glazbe Petra Marića i njegova učenika Aleksandra Nikolića te Miloša Todorovskog.

Više informacija o ovom jedinstvenom festivalu i njegovom programu očekuje vas na www.akkordeonfestival.at.