Skip to content

Grabar-Kitarović stupila na dužnost prve hrvatske predsjednice

Predsjednicu Republike i vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga Kolindu Grabar-Kitarović u četvrtak je, prvog dana od stupanja na dužnost, na Pantovčaku dočekala postrojena Počasno-zaštitna bojna nakon čijeg je pregleda prva hrvatska predsjednica otišla u svoj ured na prvome katu vile Zagorje

kolinda

Grabar-Kitarović na Pantovčak je stigla u 9,30 sati te u pratnji pobočnika predsjednika Republike, pukovnika Vlade Čuline izvršila pregled pripadnika bojne u čijem su stroju bile i povijesne odore.

Prijavak predsjednici podnio je zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, brigadir Dragan Basić.

“Gospođo predsjednice, vrhovna zapovjednice Oružanih snaga, Počasno-zaštitna bojna postrojena u vašu čast spremna za pregled”, kazao je Basić, nakon čega je Grabar-Kitarović pozdravila zastavu te izvršila pregled postrojbe uz “Pozdrav Domovini”.

“Gospodo vojnici, dočasnici, časnici, pozdrav Domovini”, kazala je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga na što su postrojeni pripadnici bojne uzvratili: “Pozdrav!”.

Prema zapovijedi prve hrvatske predsjednice, pripadnici bojne od sada će, ponovno nakon 15 godina, u svečanim prilikama i prilikom podnošenja prijavaka u stroju, uz odore redovnih postrojbi Oružanih snaga, imati i povijesne odore.

Grabar-Kitarović u svome uredu ne sjedi za radnim stolom za kojim je sjedio njezin prethodnik Ivo Josipović, već koristi stol za kojim radio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. S njom su danas u uredu bili i njezini suradnici Jadranka Jureško-Kero, Natalija Hmelina i Mladen Pavić.

Službena biografija
Na stranicama www.predsjednik.hr objavljena je njezina službena biografija u kojoj posebno ističe ljubav prema svojoj obitelji i domovini.

“Potječem iz skromnog mjesta Lubarska na Grobniku, u zaleđu Rijeke u kojoj sam i rođena 1968. godine. Tata je želio sina i zbog toga nije pripremio žensko ime. Mama mi je iz inata dala ime Kolinda, po pjesmi koju je pjevušio dok ju je vozio na putu do bolnice…”

“Svoju obitelj beskrajno volim – supruga Jakova, svoju djecu Katarinu i Luku. Obitelj je uvijek na prvom mjestu, i kada govorim o svojim najbližima, ali i u kontekstu društvenih vrijednosti. Ona je temelj svega! U svoju djecu ulažem iznimno puno ljubavi i truda. Unatoč svim njihovim ili mojim životnim ambicijama, najvažnije je da sazriju u odgovorne, tolerantne i dobre ljude.

Domovina je sidro koje me držalo da nikada ne odem, a da se ne vratim! Koliko god bila zauzeta mnogobrojnim obvezama i aktivnostima, moje su misli bile usmjerene na nju. Obitelj je uvijek bila uz mene pa smo za vrijeme moje dužnosti veleposlanice u SAD-u običavali zajedno sudjelovati u brojnim aktivnostima hrvatskih iseljeničkih zajednica diljem Amerike koje brižno njeguju hrvatsku riječ i običaje. Tako i na kraju svijeta kucaju srca Domovine. U našem se domu od Washingtona do Brusellesa govorilo isključivo hrvatskim jezikom kako bi djeca odrastala u domaćem okruženju. Materinji jezik govore savršeno, spremni su za povratak u Zagreb.

Bez obitelji svi smo mi maleni, prolazni ljudi…”

Biografiju Kolinde Grabar-Kiarović u cijelosti možete pročitati OVDJE Hina, Foto: Sanjin Strukic/Pixsell