Skip to content

Pepelnica u požeškoj katedrali

3266Požega – Na Čistu srijedu, 18. veljače, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali za učenike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi. U koncelebraciji bili su predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije, ravnatelji spomenutih škola te svećenici djelatni u župi sv. Terezije Avilske i u središnjim biskupijskim ustanovama. Pozdravljajući učenike, biskup je protumačio kako Pepelnicom započinje korizma “koja nas podsjeća na Isusov četrdesetodnevni boravak u pustinji povezan s napastovanjem Zloga, gdje je on očitovao svoje posvemašnje opredjeljenje vjernosti Očevu poslanju”. Rekao je da korizmu “ne smijemo shvatiti kao nešto što se odnosi na druge”. Istaknuo je da dolazak na slavlje u katedralu doziva učenicima u svijest da je to vrijeme darovano svakome pojedinom od njih kako bi provjerio sebe u vlastitom nutarnjem životu, opredjeljenjima za Boga i osobnu izgradnju, da ne postanu žrtve inercije i sebičnosti koja razara. Pozvao ih je da se u tom slavlju raspolože za korizmeni hod učvršćivanja svoga životnog opredjeljenja s Bogom.

Biskup je u homiliji ponajprije pojasnio učenicima razlog zbog kojeg su napustili svoje školske klupe i došli na slavlje Čiste srijede u katedralu. Rekao je da je izgradnja kršćanske kulture posebnost katoličkih škola, a ona se sastoji u tome da učenici uz usvajanje znanja – kao i u drugim školama – imaju i programe u kojima nastoje otvarati svoja srca Bogu kako bi on po služenju Crkve u njihova mladenačka bića unio svoje svjetlo i smisao, ugradio u njihove savjesti snagu svoga Duha, te se izgrađivali u cjelovite osobe znanja, srca i poštenja. Rekao je da je njihovo sudjelovanje na slavlju početka korizme sastavni dio odgojno-obrazovnog projekta katoličke škole. Uputio je na ljepotu mladenačke slobode kad se ona nađe u razgovoru s Bogom, u njemu otkriva istinu o sebi i opredjeljuje se po njoj živjeti.

Upozorio je potom kako prorok Joel u prvom dnevnom čitanju, a sv. Pavao u drugom govori o sadašnjem vremenskom trenutku koji sa sobom nosi otvorenost i šansu za ostvarenje Božjeg djela u nama: “Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa!” Objasnio je kako grčka riječ kairos znači pravi trenutak koji može biti dobro iskorišten, ali s druge strane jednako tako proigran. Poručio je mladima da ne dopuste biti svladanima inercijom, a osobito duhovnom, koja donosi nutarnje umiranje, daleko teže i opasnije od tjelesnoga. Ohrabrio ih je da mudro pristupaju vremenu koje im je darovano, da ga iskoriste s Bogom kao kairos za svoj osobni rast, kako u školi tako u obitelji, u igri i učenju.

Biskup se potom nadovezao na Isusovu riječ u evanđelju o licemjerju koje se može živjeti i u molitvi, postu i davanju milostinje, ako netko sve to čini da ga drugi vide. Ustvrdio je kako “ni jedno naše plemenito nastojanje ne smije biti izvanjsko, prijetvorno nego povezano s našom unutrašnjošću, iskrenošću kojom pristupamo prema Bogu i prema čovjeku”. Rekao je da Isus kao Božji Sin “nije bio čovjekom tek na neki izvanjski, prijetvoran, licemjeran način, nego u svemu nama jednak, u slabosti i trpljenju, prolaznosti i umiranju – osim u grijehu”. Ta Božja iskrenost koja je progovorila u Isusovu čovještvu, ljepota je svakoga, napose mladog čovjeka koji odbija prijetvornost i izgrađuje se u biće koje izvana očituje onaj sklad koji iznutra živi, rekao je biskup. Potaknuo je djecu i mlade da na tom slavlju izaberu ono oko čega će se tijekom korizme posebno nastojati truditi kako bi ona za njih bila istinski kairos i kako bi se u povezanosti s Bogom izgrađivali u cjelovite osobe. “Vidjet ćete koliko ćete radosti tim putem donijeti sebi i drugima”, zaključio je biskup.

Nakon homilije, uvodeći u obred pepeljanja biskup je rekao mladima “da nas prah koji si posipamo po glavi podsjeća na našu nemoć pred prolaznošću i smrtnošću i svjedoči vjeru koliko smo jaki u Isusu Kristu koji je pobijedio našu smrt”. 

Pri završetku slavlja djeca i mladi uputili su molitvu sv. Tereziji Avilskoj te zapjevali geslo: “Samo je Bog dostatan!” Biskup je potom zahvalio svima za sabrano srce kojim su slavili početak korizme i zazvao Božji blagoslov na sve ono što će tijekom toga vremena nastojati činiti, pozivajući ih da svoju vjernost Bogu svjedoče napose sudjelovanjem na nedjeljnoj misi. IKA