Skip to content

Cedevita izborila finale Kupa Kreše Ćosića

U prvoj polufinalnoj utakmici završnice Kupa Krešimira Ćosića u Vukovaru Cedevita je pobijedila Kvarner 2010 sa 104:68 i u četvrtak u 18:00h igrat će protiv pobjednika iz utakmice Cibona – Zadar (taj susret počinje u 20:15h)

cedevita-kvarner

Utakmica je počela minutom šutnje za Marjana Catinellija i Bruna Sabolića. Riječani su vodstvo imali samo u prvoj četvrtini i Cedevita je bez većih problema kontrolirala susret. Utakmicu su domaćini otvorili s vodstvom 8:1, nakon čega je Kvarner 2010 napravio seriju 10-0, a prva je četvrtina uz osam poena Kvarnerovog Siniše Štembergera završena s 18:18.

Međutim, na startu druge dionice Zagrepčani su preko Mire Bilana, Luke Babića i Nemanje Gordića poveli 24:18 i to vodstvo do kraja više nisu ispustili.

Prvo je poluvrijeme završeno s 41:31. U drugom je prednost Cedevite nastavila rasti, a prvi put preko 20 razlike momčad Jasmina Repeše otišla je na 3:10 min. do isteka treće četvrtine košem Stanka Baraća za 63:42.

U trećoj četvrtini je zbog problema sa skočnim zglobom kod Cedevite iz igre izašao Marko Tomas, no tek se treba vidjeti koliko je ta ozljeda ozbiljna.

Cedevitu, koja je za tricu šutirala 15/30, su do pobjede predvodili Babić s 24 poena (šut za dva 6/6, šut za tri 4/5) i pet skokova te Gordić, Bilan i Barać s po 11 poena.

Na strani Kvarnera 2010 15 je poena zabio Dino Cinac, a 11 Marjan Čakarun.

Luka Babić poslije pobjede njegove momčadi priznao je da mu je ovo bila najbolja utakmica u dugo vremena i dodao: “Prije svega želio bih čestitati Riječanima na plasmanu na Final Four. Mislim da su zasluženo tu kao četvrta ekipa. Svidjelo mi se kako igraju, brzo i jako, i želim im sve najbolje u nastavku. Što se tiče utakmice, mislim da smo odmah na početku trebali krenuti jako kao što smo krenuli u drugoj četvrtini. Igra je bila timska, svi su imali minutažu. Nismo se toliko emocionalno i fizički ispraznili, tako da spremno dočekujemo finale.”

Trener Cedevite Jasmin Repeša najviše je zadovoljan zbog podijeljene minutaže, ali ga brine ozljeda Tomasa: “Rekao sam u najavi utakmice da nismo u zadnje vrijeme bili briljantni jer smo u zadnjih mjesec dana dva puta bili u Beogradu, pa u Valjevu, Volgogradu, Sofiji, Zaragozi, Rimu i ne znamo više gdje ne. Ne samo da smo imali jako teška putovanja, praktički cjelodnevna, nego smo imali i dosta teških utakmica koje su nas emocionalno puno trošile. Vidjelo se danas da smo teški, da imamo spore reakcije fizički i mentalno, no sigurno je presudila naša duža klupa i mislim da smo u drugom poluvremenu, što je na neki način raritet, bili aktivniji, brži, bolji u obrani i relativno smo lagano dobili utakmicu. Dobro je da se nitko nije previše potrošio i da su neki igrači uspjeli povratiti manjak samopouzdanja. No, ono što nije dobro je da moramo vidjeti što je sa skočnim zglobom Marka Tomasa i u kakvom će stanju biti sutra.”

“Na papiru je nekakav favorit Zadar, s obzirom da je Cibona imala neke probleme i da Zadar u zadnje vrijeme igra vrlo solidno”, osvrnuo se na utakmicu Zadra i Cibone trener Cedevite. “To su dvije ekipe koje već dugo vremena igraju jednu utakmicu tjedno. Mogu puno raditi i pripremati se i nama iz tog razloga nijedan protivnik neće biti lagan. Finale je jedna utakmica. Ovisi kako će se susret razvijati, kako će tko uhvatiti ritam i u jednoj utakmici uvijek postoji mogućnost iznenađenja. Nemam ideju što bi nama odgovaralo. Neka pobijedi bolji.”

Repeša je spreman za obje opcije: “Mi smo se za Kvarner i Zadar pripremali prije Beograda, a s Cibonom smo igrali prije desetak dana. Prema tomu, mislim da i jednog i drugog protivnika imamo pripremljenog i tu nam zaista ne treba više od jednog treninga.”

Trener Kvarnera 2010 Marijan Mance nije bio razočaran: “Čestitke ekipi Cedevite na pobjedi. Naglasak i cilj bilo je držati ih što duže u egalu. To smo donekle uspjeli u prvom poluvremenu, ali po kvaliteti, širini rostera i samoj visini igrača mogli ste odmah prepoznati gdje bi mi mogli imati najveći problem. Teško je šutnuti preko višeg igrača, a isto tako teško je i skočiti. Kvaliteta i širina rostera je najviše odlučivala o tome kako će se utakmica odvijati, a meni i mojim dečkima ovo je dobra škola da se zatvorimo u dvoranu i nastavimo raditi.”

Na konferenciji za novinare bio je ujedno mladi Kvarnerovac Mauro Veljačić: “U prvom poluvremenu smo se držali dobro, dok smo se u drugom nekako raspali. Oni su se dobrom obranom, a onda i dobrim kontranapadima odvojili i mi to više nismo mogli stići. Mi smo se nadali da ćemo nekim boljim ritmom utakmicu uspjeti održati u egalu i na kraju pokušati prelomiti, ali nismo uspjeli održati taj ritam i završilo je kako je završilo.” Cedevita