Putin traži saveznike u Europi

vladimir putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u posjetu Budimpešti. U razgovorima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dominirat će gospodarske teme. To je uostalom ono što Moskva može upotrijebiti kao sredstvo pritiska piše DW

vladimir putin

Kad je Vladimir Putin (17.2.2015.) došao u Budimpeštu neki Mađari su se vjerojatno sjetiti stare mađarske narodne pjesme: Lijep je samo onaj koji ima plave oči. Čovjek s hladno-plavim očima pokušat će uvjeriti domaćine da je upravo on taj junak iz pjesme s lijepim očima i dobrim namjerama. Doduše, mađarskog premijera Viktora Orbana više ne mora ni uvjeravati, jer domaćin je javnosti u više navrata dao na znanje da je Putin njegov politički uzor.

Ipak, predsjednik mađarske vlade mora biti obazriv. Javna je tajna da ruski čelnik namjerava pregovarati o novim pristupačnijim cijenama plina kako bi osigurao podršku za svoju politiku na istoku Ukrajine. Istovremeno Orban se protivi sankcijama Europske unije protiv Rusije, ali u tom svom okretanju leđa Bruxellesu ne bi smio pretjerivati. Upravo ga je na to, tijekom svog iznenadnog posjeta Budimpešti, upozorila njemačka kancelarka. Angela Merkel mu je jasno poručila da bi trebao braniti liberalne vrijednosti Staroga kontinenta i politiku Europske unije ne dovoditi u pitanje.

Verbalni spor između Merkelove i Orbana, dva tjedna prije posjeta Vladimira Putina Budimpešti, bio je najočigledniji dokaz da unutar Unije zaista postoji ozbiljna rasprava o mađarskoj politici prema Moskvi. Za ruskog predsjednika to je bio samo razlog više da posjeti Mađarsku, potencijalnog saveznika u Europi.

Već duže vrijeme dobri odnosi Viktora Orbana s Vladimirom Putinom predstavljaju trn u oku Europskoj uniji. Izraz „putinizacija Orbana” u posljednje vrijeme se u Bruxellesu sve češće može čuti i to zahvaljujući Orbanovom drugačijem viđenju „liberalne demokracije” i proruskom političkom kursu. Ali, može li se zbog toga Orbana nazvati „drugim Putinom”?

Politolog Kai-Olaf Lang iz njemačke Zaklade za znanost i politiku nije zadovoljan tim opisom. „Naravno da se za Orbana može reći da ima jaku želju za jačanjem moći, kao i Putin”, kaže Lang za DW. „Uostalom, njegova politika od dolaska na vlast 2010. godine potvrđuje nastojanja da se učvrsti moć i suzbiju nezavisne i kritične snage. Orban je, pored ostalog, u pitanje doveo i dominantne vrijednosti Zapada. Ali za razliku od Vladimira Putina, Orban prihvaća ‘ideju demokratskih promjena’.”

Jasne razliku između ruskog predsjednika i mađarskog premijera vidi i sociolog Pal Tamas: „Ono što ih povezuje jest averzija prema zapadnom liberalizmu” koji je Europom zavladao nakon pada Željeznog zastora. Međutim, i pored toga, za razliku od Putina, Orban je okrenut Zapadu.”

Njemački politolog Kai-Olaf Lang tvrdi da mađarski premijer, „otvaranjem prema Istoku” i razgovorima s autoritativnim režimima, pokušava izvući gospodarsku korist i ojačati svoju političku poziciju. Želi da Mađarska ostane na Zapadu, ali pokušava „pronaći svoj vlastiti put unutar EU-a i NATO-a”. DW, Photo: REUTERS